bannerikuva
Lastenneuvola

Lastenneuvolan toiminnan tavoitteena on lasten fyysisen ja psyykkisen terveyden arviointi ja perheiden hyvinvoinnin ja varhaisen vuorovaikutuksen tukeminen ja havainnointi. Lastenneuvolan tehtävänä on antaa ajantasaista ja tutkimukseen perustuvaa tietoa lapseen, perheeseen ja näiden terveyden edistämiseen liittyvistä tekijöistä.
Lastenneuvolassa seurataan lapsen fyysistä, psyykkistä, sosiaalista jatunne-elämän kehitystä sekä pyritään tukemaan vanhemmuutta. Pyrkimyksenä on tunnistaa mahdollisimman ajoissa epäsuotuisan kehityksen merkit lapsessa, perheessä ja elinympäristössä sekä puuttua varhain terveyttä vaarantaviin tekijöihin. Neuvolassa annetaan rokotusohjelman mukaiset rokotukset ja pidetään yllä lasten rokotussuojaa.

Lastenneuvolakäynnit

Lastenneuvolan terveydenhoitajan tarkastukset imeväisikäisille lapsille tehdään keskimäärin 1 kk:n, 2 kk:n, 3 kk:n, 5 kk:n, 6 kk:n ja 10 kk:n sekä 1 vuoden iässä. Tämän jälkeen tarkastukset tehdään vuosittain.

Lääkäri tarkastaa lapset n. 6 viikon, 4 kk:n, 8 kk:n ja 18 kk:n sekä 4:n vuoden iässä.


Neuvolan rokotusohjelma
 
Lapsille laitetaan neuvolassa yleisen rokotusohjelman rokotteet seuraavan aikataulun mukaisesti:
 • 2 kk iässä rotavirusripuli -rokote
 • 3 kk iässä kurkkumätä-, jäykkäkouristus-, hinkuyskä-, polio- ja hemofilus(Hib) –rokote
 • 3 kk iässä aivokalvontulehdus, keuhkokuume, verenmyrkytys ja korvatulehdus (Pneumokokki) - rokote
 • 3 kk iässä rotavirusripuli -rokote
 • 5 kk iässä kurkkumätä-, jäykkäkouristus-, hinkuyskä-, polio- ja hemofilus(Hib) –rokote
 • 5 kk iässä aivokalvon tulehdus, keuhkokuume, verenmyrkytys ja korvatulehdus (Pneumokokki) -rokote
 • 5 kk iässä rotavirusripuli -rokote
 • 1 v iässä kurkkumätä-, jäykkäkouristus-, hinkuyskä-, polio- ja hemofilus(Hib) –rokote
 • 1 v iässä aivokalvontulehdus, keuhkokuume, verenmyrkytys ja korvatulehdus (Pneumokokki) -rokote
 • 1 v iässä tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokote
 • 4 v iässä kurkkumätä-, jäykkäkouristus-, hinkuyskä- ja poliorokote
 • 6 v iässä kurkkumätä-, jäykkäkouristus-, hinkuyskä- ja poliorokote (tarpeeton, jos lapsi saanut 4-vuotiaana rokotteen) sekä tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokote
 • Influenssarokotukset annetaan vuosittain riskiryhmään kuuluville ja 6 - 35 kuukauden ikäisille lapsille.

  Lisätietoja rokotusasioista löydät alla olevasta Neuvolan rokotusoppaasta.

 

Yhteistyö fysioterapian kanssa:
Lasten neuvolan ja KYS:n lääkäreiden lähetteellä toteutetaan yksilöllistä fysioterapiaa lapsen motorisen kehityksen tukemiseksi.
Terveydenhoitajan lähetteellä annetaan yksilöllistä ohjausta tules -ongelmissa sekä motorisen kehityksen tukemisessa. Fysioterapiassa tehdään ryhtitarkastuksia ja neuvontaa sekä seurataan ryhdin kehitystä terveydenhoitajan ja lääkärin lähetteellä.Soittoaika Lapinlahden ja Varpaisjärven terveydenhoitajille on ma-pe 8.00 - 9.00.

Lastenneuvolan sähköinen ajanvaraus

Voit varata vastaanottoajan lastenneuvolan terveydenhoitajalle sähköisesti internetin kautta olla olevasta linkistä. Seuraava vastaanottoaika kehoitetaan varaamaan sähköisen ajanvarauksen kautta vastaanottokäynnin yhteydessä.

4- ja 5- vuotiaiden tarkastukseen lapsen päivähoitopaikka täyttää tiedonsiirtolomakkeen neuvolaa varten. Pyydättehän lapsen hoitajaa täyttämään lomakkeen hyvissä ajoin ennen tarkastusta. Lomakkeita löytyy kunnan päivähoitopaikoista, tarvittaessa lomakkeen saatte neuvolasta.

Lastenneuvola

Nimi Nimike Puhelin
Korhonen Sari ja Kainulainen Tiina, Lapinlahden tk ja Varpaisjärven ta terveydenhoitaja, soittoaika ma-pe klo 8.00 - 9.00 040 4883 326 / 040 4883 321