bannerikuva
Perhesuunnitteluneuvola

Perhesuunnitteluneuvolassa tapahtuvan neuvonnan tavoitteena on pyrkiä vähentämään sekä ei-toivottuja raskauksia että abortteja ja samalla säilyttämään ja turvaamaan naisen terve hedelmällisyys. Perhesuunnitteluneuvolan työllä edistetään naisten terveyttä ja raskauden hyvää ajoitusta parisuhteen kannalta.

Ehkäisyn päämääränä on välttää raskauksia liian nuorena, liian vanhana tai muuten epäsopivana ajankohtana.

Hormonaalista ehkäisyä käyttävät asiakkaat
Ennen ehkäisyä asiakas käy terveydenhoitajan vastaanotolla, jolloin keskustellaan ehkäisyn tarpeesta. Tapaamisen aikana otetaan tarvittavat näytteet mm. irtosolunäyte (Papa). Samalla varataan aika ehkäisyneuvolan lääkärille.

Hormonaalista ehkäisyä käyttävillä ensimmäinen seurantakäynti terveydenhoitajan vastaanotolle tehdään n. 3 kuukauden kuluttua ehkäisyn aloittamisesta. Lääkärin tekemät seurantatarkastukset ovat kahden vuoden välein. Välivuosina tarkastuksen tekee tarvittaessa terveydenhoitaja.

Kierukkaehkäisyä käyttävät asiakkaat
Käytössä on sekä kuparikierukoita että hormonikierukoita. Hormonikierukoiden kestoaika on kolme tai viisi vuotta, riippuen kierukasta. Kuparikierukat ovat viiden vuoden kierukoita. 

Ennen lääkärin vastaanotolla tapahtuvaa kierukan asennusta asiakkaasta otetaan irtosolu- eli Papa-näyte, joka otetaan ennakoivasti terveydenhoitajan vastaanotolla. Mahdolliset emätintulehdukset hoidetaan ennen kierukan asennusta / vaihtoa.

Noin kolmen kuukauden kuluttua asennuksesta asiakas soittaa terveydenhoitajalle. Puhelinkeskustelun aikana kartoitetaan mahdollisen tarkastuksen tarve ja tarvittaessa varataan aika ehkäisyneuvolan lääkärille tai terveydenhoitajalle. Jatkoseurannat tapahtuvat lääkärin vastaanotolla noin 1 ½ - 2 vuoden välein.

Ehkäisyimplantaatti eli ehkäisykapselia käyttävät asiakkaat
Ehkäisykapseli asennetaan olkavarren ihonalaiseen kudokseen (ei lihakseen). Ehkäisyn kestoaika on kolme vuotta. Kapselin asentaa lääkäri.

Noin kolmen kuukauden kuluttua asennuksesta asiakas soittaa terveydenhoitajalle. Puhelinkeskustelun aikana kartoitetaan mahdollisen tarkastuksen tarve ja tarvittaessa varataan aika ehkäisyneuvolan lääkärille tai terveydenhoitajalle. Jatkoseurannat tapahtuvat lääkärin vastaanotolla noin 1 ½ vuoden välein.

Soittoaika Lapinlahden ja Varpaisjärven terveydenhoitajille on ma-pe klo 8.00 - 9.00.

Perhesuunnitteluneuvolan sähköinen ajanvaraus Kutsun saatuasi voit varata vastaanottoajan kohdunkaulan syövän seulontaan sähköisesti.

Vastaanottoajan voi myös perua tai siirtää internetin kautta, jos varaus on tehty sähköisesti. Jos vastaanottoajan peruu sähköisesti, uusi aika tulee sopia puhelimitse.

Äitiys- ja perhesuunnitteluneuvola

Nimi Nimike Puhelin
Bovellan Lotta ja Hynynen Virpi / Lapinlahden tk ja Varpaisjärven ta terveydenhoitaja, soittoaika ma-pe klo 8.00 - 9.00 040 4883 323 / 040 4883 325