bannerikuva
Etusivu / Ajankohtaista / Terveyskeskus tiedottaa
Lapinlahti tiedottaa
2.7.2018  

Terveyskeskus tiedottaa

Punkkeja on paljon – suojautuminen on tärkeää!

Puutiaiset (punkit) ovat aktiivisia Suomessa huhtikuusta loka-marraskuulle, niiden mielipaikkoja ovat ruohikot, matalat pensaikot ja lehtimetsien aluskasvillisuus. Punkin levittämiä sairauksia ovat borrelioosi ja puutiaisaivokuume.

Punkin puremakohtaan tulee lähes kaikille 2-3 cm:n läpimittainen punoitus, joka ei merkitse borrelia-infektiota. Jos puremakohtaan tulee noin viikon kuluessa laajentuva, yli 5 cm läpimittainen punoitus tai rengas, ota yhteyttä terveyskeskuksen puhelinneuvontaan (017 2720 411). Borrelioosi hoidetaan antibiootilla.

Puutiaisaivokuumeeseen on olemassa rokote. Rokoteasioissa otetaan yhteyttä rokotushoitajaan (ma-pe klo 8-9 p.040 488 3328).

Paras suojautumiskeino ovat pitkävartiset saappaat ja pitkät housut. Liikuttaessa luonnossa (puutiaisalueella) on muistettava tehdä iltaisin tarkastus ja poistaa puutiaiset iholta ja vaatteista. Myös lemmikkieläimet (esim. koirat ja kissat) tulee tarkistaa päivittäin punkkien varalta ja poistaa iholta mahdolliset punkit.

Punkin voi aivan hyvin poistaa iholta kotioloissa eikä se vaadi terveyskeskuksessa käyntiä. Puutiaisen irrotus iholta: punkki poistetaan apteekista saatavilla punkkipinseteillä tai -lassolla tarttumalla siihen mahdollisimman läheltä ihoa ja se vedetään ulos ihosta varovaisesti kiertäen (ohjeen mukaan). Rasvalla tai hyönteismyrkyllä sitä ei pidä yrittää poistaa. Jos puutiaisen pää jää ihoon, se voidaan kaivaa esiin ihodesinfektion jälkeen. Jos sitä ei saa poistettua, niin siitäkään ei ole haittaa, se kyllä poistuu iholta itsestään.

(Lähde: Terveysportti - Puutiaiset).