bannerikuva

Improvisointikurssi 14.-16.6.2016

Musiikkileiri Lapinlahdella on järjestänyt monipuolista musiikin opiskelua jo 43-vuoden ajan ja viimeisen kolmen kesän aikana ohjelmassa on ollut myös improvisoinnin ohjausta. Kiinnostus musiikin improvisointia kohtaan on kasvanut siinä määrin, että leiri tarjoaa kesällä 2016 myös erillisen kolmen päivän kurssin. Kurssin ohjaajana toimii Tapani Heikinheimo. 

Aikaisempaa kokemusta improvisoinnista ei tarvitse olla. Työskentely perustuu lyhyille vuorovaikutusta kehittäville harjoituksille, joissa käytetään liikettä, laulua, ja musiikin osa-alueita. Näiden avulla jokainen pääsee mukaan ja voi kehittää omaa osaamistaan ja ilmaisuaan. Tavoitteena on rohkaista ja tukea musiikin osaajia improvisoinnin maailmaan. Samalla uskomme, että työpajat antavat ideoita ja työkaluja improvisoinnin hyödyntämiseen musiikin opettamisessa, oppimisessa ja oman instrumentin hallinnassa.

Kurssille voivat osallistua musiikin ammattilaiset, opiskelijat, opettajat ja aikuiset musiikin harrastajat. Improvisointi tapahtuu ryhmissä, joiden kokoonpanot tulevat vaihtelemaan harjoitusten edetessä. Tarjoamme mahdollisuuden ja rohkaisemme esiintymään kurssin aikana Lapinlahdella.

Kaikkien soittimien soittajat voivat osallistua; mukaan lukien laulajat. Aikaisempaa kokemusta improvisoinnista ei tarvitse olla. Työskentely perustuu lyhyille vuorovaikutusta kehittäville harjoituksille, joissa käytetään liikettä, laulua, ja musiikin osa-alueita. Näiden avulla jokainen pääsee mukaan ja voi kehittää omaa osaamistaan ja ilmaisuaan. Tavoitteena on rohkaista ja tukea musiikin osaajia improvisoinnin maailmaan. Samalla uskomme, että työpajat antavat ideoita ja työkaluja improvisoinnin hyödyntämiseen musiikin opettamisessa, oppimisessa ja oman instrumentin hallinnassa.

Improvisointikurssin hinta on 150 €. Hintaan kuuluu opetusta 8 viikkotuntia päivässä kolmen päivän ajan, yhteensä 24 viikkotuntia. Kurssi järjestetään 14.-16.6.2015.

Hintaan sisältyy: Opetus, lounas, päiväkahvi ja päivällinen. 

 

Tapani Heikinheimo

Tapani Heikinheimo toimii Metropolia ammattikorkeakoulussa sellonsoiton lehtorina. Sitä ennen hän oli Helsingin konservatoriossa yliopettajana vuodesta 1979 ja Sibelius-Akatemiassa sellonsoiton ja pedagogiikan ohjaavana opettajana vuodesta 1982. Improvisaation käyttö opetuksessa on ollut osa Tapani Heikinheimon työtä jo pitkään.Tapani Heikinheimo suoritti musiikin tohtorin tutkinnon Sibelius-Akatemiassa 2009. Väitöksen aiheena oli vuorovaikutuksen intensiteetti soittotunneilla. Yhtenä työn tuloksena oli improvisoinnin merkityksen korostuminen musiikin oppimisessa. Siitä seurasi entistä systemaattisempi improvisoinnin koulutuksen kehittäminen ja esitykset, joissa improvisointi toimii itsenäisenä musiikin esittämisen muotona.

Tapani on vastuussa musiikin improvisoinnin ohjauksesta Metropolia amk:ssa ja hän on järjestänyt aiheeseen liittyviä kursseja Suomessa ja eri puolella Eurooppaa. Taideyliopiston improvisaatioseminaari 3.9.2015: https://vimeo.com/144290525

In his work as a cello teacher at the Metropolia and Sibelius Academy, Tapani Heikinheimo guides students, who prepare their solo repertoire for recitals and study pedagogy as well. For both purposes he has been using collaborated methods such as improvisation. He is in charge of the Improvisation program, which has now become an obligatory study as part of the bachelor degree programme at the Metropolia.


Tapani has been giving master classes for improvisation in Tallinn master programme. He has performed for example with Anto Pett, Anne-Liis Poll, Christoph Baumann and Augusta Fernadez. Tapani has been the leader of the Nordic course Improvise to Improve music pedagogue, which Metropolia has organized three in consecutive years.

In 2012 he was member of the “Liikutus” project of the University of the Arts Helsinki, in which musicians, dancers, artists and light designers interact by means of improvisation. Tapani has also started the “Uskallus” project in the Metropolia, in which music students and nursing students, now for the third year, prepare performances: This learning environment applies improvisation in processing emotions nurses, patients, and family members face. As a performer, he improvised music for the “Spherical Space” - dance performance. The performance took place in the Echo Echo dance festival, Londonderry, North-Ireland in autumn 2015.