Siirry sisältöön Etusivu
Tapahtumia

Iida Valkonen – Tuulen maa -näyttely Taidemuseo Eemilissä

Iida_Valkonen_Tuulen_maa_2023_tiedotuskuva_pienennetty.jpg
13.10.2023 11.00–31.12.2023 15.00

Iida Valkonen on nuori pohjoissavolainen kuvataiteilija

Piirros on parhaimmillaan silloin, kun se karkaa paperilta.

Iida Valkonen

Iida Valkonen on nuori pohjoissavolainen kuvataiteilija, ja Tuulen maa on Valkosen ensimmäinen oma museonäyttely:

– Piirtäjänä minulle merkityksellistä on muodon antaminen sellaisille asioille, joilla ei ole pysyvää fyysistä muotoa ja jotka jollain tapaa ylittävät ihmisen havaintokyvyn. Teoksen lähtökohtana toimii usein liike, siitä muodostuva rytmi ja eri aistien tuottamat kokemukset.

Tuulen maa -näyttelyn keskiössä on tuuli ja sen liikkeeseen pohjautuvien ilmiöiden kuvaaminen taiteen keinoin. Näyttelyn teokset ovat valmistuneet vuosina 2022–2023.

– Olen pyrkinyt kuvaamaan tuulen liikettä sekä liikkeen toisintamisen että mielikuvien kautta. Näyttelyä tehdessäni olen myös kiinnittänyt huomiota siihen, miten piirros tulee osaksi tilaa. Tuuli saa muodon osuessaan johonkin massaan, kuten veteen tai puiden latvoihin. Sen voi myös tuntea voimakkaina puhureina, jotka ovat niin vahvoja, että niihin voisi miltei nojata kaatumatta. Se myös on toisinaan tuntunut lempeältä ja hennolta puhallukselta vasten poskea.

– Koen, että piirros voi olla ikään kuin tallenne liikkeestä ja siihen liittyvästä kokemuksesta, joka muuntuu kuvaksi siitä ilmiöstä, jota se pyrkii käsittelemään. Pyrin tietoisesti poispäin havaintoon perustuvasta piirtämisestä, tutkin ennemmin viivaa eleenä ja tallenteena. Piirtäminen voi olla näkymättömän näkyväksi tekemistä ja eri aisteille herkistymistä, Valkonen kuvailee.

**
Iida Valkonen (s. 1989, Lapinlahti) on valmistunut kuvataiteilijaksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2016. Valkonen on työskennellyt valmistumisesta lähtien piirtämisen parissa. Viime vuosina hän on keskittynyt erityisesti tilalliseen piirtämiseen ja mediataiteeseen. Taiteilijana häntä kiehtovat etenkin erilaiset tavat tuottaa, tulkita ja esittää piirtämistä. Valkonen on pitänyt useita soolonäyttelyitä eri taiteilijaseurojen gallerioissa, lisäksi hän on ottanut osaa jurytettuihin ryhmänäyttelyihin, joista viimeisimpiä ovat M_itä? Nykytaiteen biennaali 2021 (Mikkeli) ja Ars Liberan Dialogi 2022 (Kuopio). Hänen teoksiaan on hankittu mm. Tampereen taidemuseon, HUS:n ja Kuopion taidemuseon kokoelmiin. Kuopion kaupunki palkitsi Valkosen vuonna 2022 taiteellisesta työskentelystä Juho Rissasen stipendillä, joka myönnetään vuosittain hakemuksetta nuorelle pohjoissavolaiselle taiteilijalle.

Näyttelyn tuottamista ja taiteellista työskentelyä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahasto ja Taiteen edistämiskeskus.

 

***
Taidemuseo Eemil
Suistamontie 3
73100 Lapinlahti

p. 040 187 2678
info@eemil.fi

www.eemil.fi
www.facebook.com/halostenmuseosaatio
www.instagram.com/taidemuseo_eemil