Siirry sisältöön Etusivu
Tapahtumat

Ikoneja yksityiskokoelmista

Ikoni-nettiversio.jpg
13.5.2022 11.00–25.9.2022 15.00

Taidemuseo Eemilin vuoden 2022 kesänäyttely esittelee puulle maalattuja ikoneja ja metalli-ikoneja suomalaisista yksityiskokoelmista.

Taidemuseo Eemilin vuoden 2022 kesänäyttely esittelee puulle maalattuja ikoneja ja metalli-ikoneja suomalaisista yksityiskokoelmista. Yksityiskokoelmat ovat syntyneet keräilijöidensä kiinnostuksesta ja innostuksesta. Niinpä Ikoneja yksityiskokoelmista -näyttelykin esittelee keräilijöiden kiehtovia valintoja ikonitaiteen valtavasta perinteestä.

Ikonitaide ei ole pysynyt samana vuosisadasta toiseen, vaan eri aikakaudet näkyvät myös ikoneissa. Näyttelyn teokset ajoittuvat 1500-luvulta Venäjän vallankumoukseen ja edustavat mainituille vuosisadoille tyypillisiä tyylisuuntauksia. Aiheiden puolesta näyttelyyn on valittu Kristuksen, Jumalanäidin, pyhien ihmisten ja kirkkovuoden juhlien ikoneja. Määrällisesti eniten on Jumalanäidin ikoneja, koska ihmiset ovat kautta aikojen kääntyneet rukouksilla juuri Neitsyt Marian puoleen. Yhteensä näyttelyssä on esillä noin 220 ikonia.

Ikoneja yksityiskokoelmista -näyttelyn pääpaino on 1700- ja 1800-lukujen ikoneissa. 1800-luvulla maalattiin määrällisesti eniten ikoneja, koska tuolloin Venäjällä vapautettiin maaorjat. Suuret joukot ihmisiä lähtivät kulkemaan ympäri Venäjää, joten ikonien tarve kasvoi suureksi. Suosituiksi tulivat sellaiset ikonit, joista rukoilija koki saavansa voimaa ja lohdutusta.

Suurin osa Taidemuseo Eemilin Ikoneja yksityiskokoelmista -näyttelyn pyhäinkuvista on ensi kertaa yleisön nähtävillä. Näyttelykokonaisuutta täydentävät metropoliitta Arsenin ja Jyrki Poudan maalaamat ikonit, joita on esillä Taidemuseo Eemilin alakerran Studiossa.

 

Taidemuseo Eemil on avoinna pääsääntöisesti tope klo 1116 ja lasu klo 1115. 

Tarkistathan juhlapyhien ja mahdolliset muut poikkeavat aukioloajat https://www.eemil.fi/museovierailu/

 

Taidemuseo Eemil
Suistamontie 3
73100 Lapinlahti

p. 040 187 2678
info@eemil.fi