Siirry sisältöön Etusivu
Varpaisjärven kotiseutumuseo ja Hevosajoneuvomuseo Hepola

Varpaisjärven kotiseutumuseo

Museo on avoinna kesäisin. Museoilta järjestetään heinäkuulla Varpaisviikon yhteydessä. Lisäksi museolla järjestetään lapsille teema- leikki- ja askartelupäiviä. Ilmoitamme tarkemman ohjelman kunkin kesän alussa ja tapahtumailmoituspalstoilla.

Kotiseutumuseo kertoo Varpaisjärven historiasta: esillä on vanhoja työkaluja, kalastusvälineitä ja käsi- ja kotitaloustyöesineitä Varpaisjärveltä. Museoon on myös koottu vanhaa koululuokkaa esittävä näyttely. Museo sijaitsee kunnan ensimmäisessä kansakoulussa, jossa entisajan kouluajan näyttely on oikealla paikallaan. Koulurakennuksen toisessa päädyssä sijaitsee opettajan asunto, joka koostuu keittiöstä ja kamarista.

Varpaisjärven ensimmäinen koulu on siis toiminut useissa eri käyttötarkoituksissa ennen museokäyttöön ottoa. Kouluna toimiessaan rakennuksessa sivistettiin ja opetettiin lapsia. Sota-aika rakennus puolestaan toimi sotilaiden ja kuntalaisten hätätilamajoituksena. Rakennuksen värikäs käyttöhistoria kertoo Varpaisjärven historian vaiheista.

Koulurakennuksen lisäksi museon pihassa on lisäksi pajarakennus ja vinttikaivo sekä Paavo Ruotsalaisen asuinsijoilta Huhtamäestä siirretty tuulimylly.

Yhteystiedot:
Osoite: Museontie 11, 73200 Varpaisjärvi
Puh. 017 272 000/matkailuasiat


Avoinna heinäkuussa ti-su klo 9-14

Oppimateriaalia koululaisille

Kaikki oppijat ovat lämpimästi tervetulleita Varpaisjärven kotiseutumuseoon! Olemme valmistelleet tämän oppimateriaalin, jonka pohjalta voit suunnitella oman ryhmäsi tai luokkasi vierailun. Jos haluat jakaa muiden käyttöön itse valmistelemasi materiaalin, voit lähettää sen kulttuurisihteerille lisättäväksi tälle sivulle.

Pienet verkkonäyttelyt Varpaisjärven kotiseutumuseon koululuokasta ja kotiseutumuseon kokoelmista.
Pulkka - Pohjois-Savon muisti-sivuilla on oppimateriaaliosio, joka täydentyy jatkuvasti. Tutustu paikallismuseoiden verkkonäyttelyihin ja tehtäviin täällä:
Tutkimus- ja projektiaiheita eri alojen opiskelijoille

Lapinlahden kulttuuritoimi tarjoaa eri alojen opiskelijoille harjoittelu-, projekti- ja tutkimusmahdollisuuksia. Jos sinua kiinnostaa tehdä opintoihisi kuuluva projekti esim. museoihimme liittyvistä aiheista lähetä vapaamuotoinen hakemus kulttuurisihteerille. Alla muutama esimerkki:

Kulttuuri ja matkailu

Nimi Nimike Puhelin
Kunnantalo, Asematie 4, 73100 Lapinlahti
Miettinen Jarmo kulttuurikoordinaattori 040 4883 013, jarmo.miettinen@lapinlahti.fi
Girsen Eliisa hyvinvointi- ja osallisuuskoordinaattori 040 4883 185
Varpaisjärven kotiseutumuseo ja Hevosajoneuvomuseo Hepola
Hevosajoneuvomuseo Hepola

Museo on avoinna kesäisin ja sinne opastetaan Varpaisjärven kotiseutumuseon kautta. Ilmoitamme tarkemman ohjelman kunkin kesän alussa verkkosivuillamme ja tapahtumailmoituspalstoilla.

Suomalainen työhevonen sai vuonna 2002 ansaitsemansa kunnianosoituksen Varpaisjärven harjoitusraviradan pääsuoran varteen. Hepola on Lions Club Varpaisjärven, Varpaisjärven hevosystävien ja lukuisten muiden järjestöjen yhteistyössä aikaansaama museorakennus.
Hevosajoneuvomuseon pinta-ala on 200 neliömetriä. Museossa on esillä erilaisia hevosajoneuvoja ja työvälineitä, esimerkiksi puinen puimakone.


Avoinna juhannuksesta heinäkuun loppuun ti-su 12-16
Yhteystiedot:
017 272 000/matkailuasiat
Käynti museolle kotiseutumuseon kautta.


Verkkonäyttelyt

Museo kertoo suomenhevosesta myös aukioloaikojensa ulkopuolella näiden verkkonäyttelyiden kautta.
Suomenhevonen metsätöissä

Metsätaloudesta tuli tärkeä elinkeino suursaha- ja paperiteollisuuden alettua Suomessa 1800-luvun lopulla. Metsätyöt syrjäisissä korpimetsissä, vaikeissa olosuhteissa vaativat paljon suomalaiselta - ja suomalaiselta hevoselta. Hevoselta, jonka avulla hoitui puunkuljetukset aikana ennen traktoreita ja metsäkoneita.

Metsätöistä tuli tärkeä tulonlähde. Metsän myynnistä ja hakkaamisesta saaduilla tuloilla maanviljelykseen voitiin investoida, ja toisaalta tilaton väestö hankki itselleen elintärkeitä tuloja metsäsavotoissa.