Siirry sisältöön Etusivu

Mikä ihmeen Nerkoo?

 

Kun nerkoolainen liikkuu kauempana kotoaan, hän joutuu useaan otteeseen toistelemaan ja tavaamaan kotikylänsä nimeä. Nerkko, Närkå vai Nerkoo; onpas siinä kummallinen nimi!    

Tutkijat ovat yrittäneet selvittää Nerkoo -nimen etymologiaa, mutta yksiselitteistä vastausta nimen taustasta ei taida olla löytynyt. Vaihtoehtoja ja teorioita on useita. Niistä kukin valitsee eniten uskottavimman mielensä mukaan.

Ykkössuosikkina saattaa olla teoria, jonka mukaan kaiken ”pahan” alku olisi ollut Nerkko -niminen mies, joka tuli Niemeen asumaan. Alettiin puhua Nerkonniemestä ja ajan myötä sana vääntyi muotoon Nerkoonniemi.

Tälle teorialle on haettu tukea jopa kansanperinteen merkkiteoksesta Kantelettaresta, jossa kerrotaan kuinka ”tuli Nerkko niemeen asumaan”.

Toinen teoria lähtee foneettisesta yhteydestä ruotsin kieleen. Tuliko jollekin läheltä piti -tilanne (när gå)? Vai mentiinkö alas virtaa (ner gå)?

Yksi varteenotettava mahdollisuus on myös saamelainen tausta. Onhan alueellamme perintönä useita saamelaisperäisiä nimiä, kuten esimerkiksi Nieklo -niminen saari Nerkoonjärvessä. Nykysaamesta ei kai kuitenkaan löydy aivan nerkoo-sanan tapaista sanaa.