Siirry sisältöön Etusivu

Nerkoon lentokenttä

Oletkos tiennyt, että Nerkoolla on ollut lentokenttä? Lentokenttä rakennettiin Nerkoolle Alatalon pellolle Nerkoonjärven eteläpäähän heti talvisodan alussa.

Rakentaminen alkoi vuoden 1940 alussa. Pellolle ajettiin hiekkaa rautatien toiselta puolelta useilla kuorma-autoilla ja lapiomiehiä tarvittiin runsaasti. Valmiille kiitoradalle sopi vain yksi kone kerrallaan.

Lentokentän reunalle rakennettiin korsuja koneiden näkösuojaksi. Kenttää vartioi 50-henkinen vartiokomennuskunta, joka majoittui pääosin Paavolaan ja Alataloon. Ilmahälytys ilmoitettiin puhelimella Kuopiosta ja käsikäyttöistä sireeniä soitettiin Paavolan pihassa. Hälytyksen tultua koneet olivat vartissa suojassa.

Kentän rakentajien ruokahuoltoon osallistui useita lottia ja vapaaehtoisia kylän naisia. Kentän rakennustyöt koettiin kylän yhteiseksi asiaksi. Ruoka tarjoiltiin ulkosalla kenttäkeittiössä.

Jatkosodan aikana kentän käyttö väheni, mutta vartiointi pelasi koko ajan. Sodan jälkeen kentän rakennelmat purettiin, kun kenttä oli pienkoneiden varalaskupaikkana työnsä tehnyt. Kenttää käytettiin viimeisen kerran lentonäytöksessä kesällä 1951. Nykyään alue on viljelykäytössä, mutta etenkin vanhemmat ihmiset puhuvat edelleen lentokentästä.

Lähde: Matti ja Liisa/Leo Puurunen: Kotikunta tutuksi