Siirry sisältöön Etusivu

KOULUT

 

Pitkämäen kansakoulu

Pitkämäen koulupiiri syntyi vuoden 1899 koulupiirijaossa. Koulutyö alkoi uudessa koulussa vuonna 1905. Koulun pitkäaikaisia opettajia ovat olleet mm. Rosa Kivilahti ja Hilja Paldanius.
 

Pitkämäen kansakoulu lakkautettiin 1.8.1968, kun sen oppilasmäärä oli pysyvästi jäänyt alle kaksiopettajaisen kansakoulun sen aikaisen oppilasmääräminimin.
 

Kuva Pitkämäen koulun äitienpäiväjuhlasta vuodelta 1933 tai –34. Juhlassa esiintyi Pitkämäen nuorista koottu kuoro, jota ohjasi opettaja Hilja Paldanius.
 

Pällikkään kansakoulu

 

Pällikkään piiriin ruvettiin puuhaamaan koulua vuonna 1908. Koulutyö Pällikkään kansakoulussa alkoi elokuussa 1910. Koulun opettajana toimi mm. kirjailija Eino Säisä vuosina 1964-65. Pällikkään koulun pitkäaikainen opettaja oli Joonas Partanen Varpasenmäeltä. Koulutyö loppui Pällikkään koulussa vuonna 1968. Nykyään rakennus on kunnan omistuksessa ja se on vuokrattu taiteilija Mikko Valtoselle.

Horsmanmäen kansakoulu

 

Koulutyö alkoi Horsmanmäessä 29.9.1922, alkuun koulu toimi Rasilassa ja sittemmin Halolan tilalla. Varsinainen koulurakennus Horsmanmäkeen saatiin vuonna 1938. Aune Rakel Uotila (myöh. Ainesjärvi) oli koulun historian pitkäaikaisin opettaja. Vuonna 1970 koulupiiri yhdistettiin Heinäahon piiriin ja Horsmanmäen koulu lakkautettiin.

Peltomäen kansakoulu

 

Vuoden 1934 koulupiirijaon tarkastuksessa Horsmanmäen koulupiiri jaettiin kahtia. Peltomäen piiriin tuli lisäksi kuulumaan osia Pitkämäen ja Pällikkään piireistä. Koulutyö alkoi Antti Niskaselta vuokratussa tuvassa. Vuonna 1935 valmistui oma koulutalo. Kansakoulu toimi aina vuoteen 1966 saakka. Nykyään koulu on kirjailija (Finlandia-ehdokas vuonna 1986) Matti Pulkkisen ja vaimonsa Vuokon hallinnassa.

Heinäahon kansakoulu, Heinäahon peruskoulun ala-aste, Heinäahon koulu

 

Heinäahon koulun joulujuhlat joskus
1990-luvun alussa.

Heinäahon seutu kuului alkujaan pääosaltaan Pitkämäen koulupiiriin. Kun Ruokomäelle vuonna 1938 muodostettiin koulupiiri, osa Heinäahon aluetta tuli kuulumaan siihen. Sota lykkäsi Ruokomäen koulutalon rakentamista. Kun rakentaminen sitten 1940-luvun loppupuolella tuli ajankohtaiseksi ja keskustelun alaiseksi, olivat piirin alueen asutuksen painopisteet muuttuneet.

Sekä Sahapuron, Lammakkeen että Puolivälin alueille oli tullut siinä määrin uutta asutusta, että alettiin vaatia Ruokomäen piirin jakamista kahteen osaan. Vuoden 1949 alusta lukien Heinäahon ja Puolivälin koulut aloittivat toimintansa. Heinäahon koulua varten vuokrattiin Aatu Kestiltä pirtti luokaksi ja Janne Kiimalaiselta tupa käsityöhuoneeksi. Koulutalo, jonka suunnitteli arkkitehti Veikko Leinstén, valmistui vuonna 1951

 

Heinäahon koulun muistorikasta päättäjäisjuhlaa viettiin 6.5.2006 ja talon toiminta koulukäytössä loppui 3.6.2006.