Siirry sisältöön Etusivu

31.7.2012, viileä ja runsassateinen kesä

Koko kesä on ollut runsassateinen ja viileä, mistä syystä sinilevää ei ole juuri näkynyt. Vesi on ollut ruskehtavaa, eikä ole kirkastunut koko kesänä.

29.6. pintaveden lämpötila oli +19º ja vedessä näkyi yksittäisiä vihreitä levähiutaleita reilun viikon ajan. 

Tällä hetkellä vedenpinta on n. 5 cm alkukuuta korkeammalla. Viime viikolla alkaneet helteet toivat sinilevän heti toisena päivä näkyviin vihreinä juovina vedessä. Pintaveden lämpötila oli 29.7. jo  +25 º. Onneksi voimakkaat tuulet ovat sekoittaneet vettä, niin että esiintymät eivät ole olleet vielä pysyviä. Kolme kertaa olen kuitenkin pyörähtänyt rannalta takaisin ilman uintia.

24.6.2012, toisen juhannuspäivän iltana

Luonto näyttää kauneintaan. Puut ja nurmi viherjöivät. Niittyleinikit, puna-ailakit, vuohenputket ja lupiinit kukkivat.

Juhannusaaton sää oli aurinkoinen, mutta nyt toisen juhannuspäivän laskiessa iltaan sataa jälleen. Tämä kuvastaneekin kesäkuun säätä. Olemme saaneet aurinkoa, mutta sadettakin on tullut runsaasti, minkä todistaa mm. viljapeltojen keltaisiksi menneet oraslaikut.

Hellepäivät ovat olleet kesäkuussa harvassa ja eilenkin lämpötila nousi vain + 18 C°. Vesi on tuntunut viileältä, mutta veden lämpötila oli mitattaessa  kuitenkin + 19 °C. Levästä ei ole tietoakaan ja niinpä mahdollisuudet uintiin ja vesijuoksuun ovat hyvät. Helsingin Sanomatkin kertoivat (22.6.2012), että uinti luonnonvesissä on nyt muotiaJ

6.5.2012 Paunetin korjaus ja jäiden lähtö

Tänä päivänä vapautui Savonjärvi jäistä. Melkoinen tuuli ja alle +10°lämpötila tekivät päivästä kolean, vaikka aurinko pilkotti välillä. Markku ja Eero olivat kutsuneet talkoolaisia paunetin korjaukseen puoliltapäivin ja ilta kahdeksalta paunetti oli korjattu ja valmis laskettavaksi järveen ensi viikolla.


Paunetin korjaus.pdf

Kuvia Savonjärveltä heinäkuu 2011

heinä5.JPG

heinä4.JPG

heinä1.JPG

heinä3.JPG

heinä2.JPG

14.3.2012

Yleisötilaisuudessa saimme tietää, että Savonjärvessä on havaittu kaikuluotaimella jopa 100 metriä pitkä kalaparvi.

Parven pituus on huima, kun suhteuttaa sen järvemme pituuteen (n. 1,4 km).  Lieneekö parvi särkikaloja?

8.3.2012

Järvi on näyttänyt tällä viikolla talvivirkistyskäytön parhaita puoliaan. Pakkasta on yöllä ollut jopa parikymmentä astetta, mutta keskipäivän auringossa pakkanen on laskenut alle viiteen asteeseen. Järven pohjoisrantaa kiertelevällä ladulla on ollut paljon hiihtäjiä.

Ensi sunnuntaina 11.3. hiihdetään Paulintaival 40. kerran halki kauniin savolaismaiseman. Matka alkaa Lapinlahden monitoimitalolta ja se hiihdetään Savonjärven kautta Varpaisjärvelle ja edelleen Nilsiään Tahko-Span kylpylään.

www.paulintaival.fi

Tapasin myös talvikalastajan ja hän kertoi, että kala ei liiku nyt. Viimeksi verkoilta oli tullut yksi hauen vonkale ja toinen oli ollut kuollut. Liekö järveltä kuuluva pakkasen pauke karkottanut kalat syvälle?

Savojärvi (Lapinlahti) 24.8.2011.

Järvessä erittäin runsas, laajan alueen kattava sinileväkukinta, valtalajeina Anabaena lemmermannii ja Anabaena planctonica (ELY-keskuksen ottama näyte).

http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=397279&lan=FI