Siirry sisältöön Etusivu
Sotaan lähteneiden muistomerkki

Talvisota 30. marraskuuta 1939 – 13. maaliskuuta 1940
Jatkosota 25. kesäkuuta 1941 – 19. syyskuuta 1944

Mäentalon paikalla kunnan virastotalon yläparkkipaikan vierellä sijaitsee sotaan lähteneiden muistomerkki.
Lokakuun alussa v. 1939 Moskovasta tuli kutsu neuvottelemaan ”konkreettisista poliittisista kysymyksistä”. Neuvotteluthan tunnetusti päättyivät tuloksettomasti - talvisotaan. Epävarmassa tilanteessa pantiin toimeen yleinen liikekannallepano: reserviläiset kutsuttiin ylimääräisiin kertausharjoituksiin eli YH:hon. Lapinlahden reserviläiset kutsuttiin Mäentalolle ensimmäisen kerran 13.10.1939, ja täältä miehet siirrettiin 14.10. junalla Kuopioon ja hevoset pari päivää myöhemmin tietä pitkin ajaen. Kuopiosta siirryttiin Suistamon Leppäsyrjän asemalle (huomaa: meillä Lapinlahdella on Leppäsyrjäntie). Talvisodassa lapinlahtelaisista perustettu kivääripataljoona 1/JR 39 kuljetettiin Laatokan pohjoispuolelle.

Muuan sotilas kirjoitti kotiin Kuopiosta 14.10.1939 seuraavasti:
”Lapinlahden asemalla piti Pesonen (Vilho Pesonen oli Portaanpään kristillisen kansanopiston rehtori 1924 –1963) voimakashenkisen puheen, tuntuu ikävälle lähteä, vaan alkaa tähän tottua.-- Alapitkän ohi ajaessa oli isä Aku hattua heiluttamassa ja koitin nenäliinalla minäkin vilkuttaa vaan ei kai osannut erottaa kun kaikki vilkutti.
Me olemme majoitettuna Seurahuoneelle - hieno hotelli- vaan petinä on vaan parkettilattia. Täällä olosta tai siirrosta ei ole tietoa eikä ole sanottu mikä osoite tulee olemaan. -- Tämä on ollut vaan sellaista touhua, kun varusteita ovat jakaneet niille, joilla ei vielä ole. Miehiä on kovasti ja lisää tulee. Tultuamme illalla tänne oli koko kaupunki pimeässä, autot ja muut himmennetyin valoin, se oli jo vähän niin kuin sodan tuntua. Muuten ollaan sitä mieltä että kohta tullaan pois...”´


Lapinlahtelaisia oli mukana talvisodassa noin 640 (joidenkin lähteiden mukaan 650) miestä. Heistä 102 kaatui.
Samoin jatkosodan edellä kesäkuussa 1941 tuli käsky YH:ta varten ja pian lähtö kohti Nurmesta ja itärajaa. (Kokoontuminen Mäentalolle 18.6.1941) Kutsut toimitettiin korteilla yleensä kädestä käteen, polkupyörällä, hevosella tai jalan kulkien.

Lapinlahtelaisista muodostettiin 14. divisioonaan kuulunut pataljoona II/JR 52. Se kuljettiin Nurmekseen, josta miehet lähtivät marssimaan Kuhmon suuntaan, jossa he osallistuivat ns. Rukajärven taisteluihin. Jatkosotaan osallistui n. 730 lapinlahtelaista miestä, joista kaatui 173 miestä. Välirauha solmittiin syyskuussa 1944. Lapinlahtelaispataljoona kotiutettiin marraskuussa ja miehet palasivat kotiin n. 340 kilometrin matkan marssien.

Kuvassa suojeluskuntalaisia Mäentalolla 26.9.1920

 

Suojeluskuntalaisia Mäentalolla 26.9.1920.jpg