Siirry sisältöön Etusivu
Vanha apteekki
Nykyisen Yritystalon paikalla sijaitsi vuoden 1900 tienoilta alkaen aina vuoteen 1950 valkoiseksi maalattu puutalo, Lapinlahden apteekki. Se oli perustettu v. 1898 Iisalmen I apteekin apteekkarin Väinö J. Ignatiuksen haara-apteekkina.

Apteekkari William Forsberg sai oikeuden perustaa itsenäisen apteekin, ja se aloitti v. 1908 alussa.  Hän osti haara-apteekin talon. Alkuvuodesta 1908 Eemil Halonen pistäytyi apteekkiin ostamaan lääkettä vilustumiseensa. Eemilille alkoi tulla asiaa apteekkiin tämän tästä, sillä apteekissa oli harjoittelijana viehättävä 18-vuotias Alli Leinonen. Ja niinpä siinä sitten kävi, että loppuvuodesta vietettiin Linnansalmella Allin ja Eemilin häitä.

Rakennuksen luoteiskulmassa oli sisäänkäynti. Sisään astuessasi tunsit lääkkeiden tuoksun, tiskin takana näit monet hyllyt täynnä ruskeita lääkepulloja, joiden kyljessä oli latinankielinen teksti. Lattialla oli posliininen sylkykuppi ja seinällä teksti: Älä sylje lattialle – Spotta ej på golvet. Näin taisteltiin kansantautia, keuhkotautia, vastaan.
Lääkkeet valmistettiin apteekissa, ja tarvittava materiaali viljeltiin itse omassa puutarhassa tai ostettiin toisista apteekeista. Lääkeaineita hankittiin myös ulkomailta.

Vuonna 1950 valmistui viereiselle tontille nykyisen valtion virastotalon paikalle apteekkari Ilmari Hyvärisen uusi apteekkitalo. Hyvärinen oli apteekkarina Lapinlahdella 40 vuotta (1945 - 1985). 

Vanhasta apteekkitalosta saatiin vuonna 1951 noin kymmeneksi vuodeksi kovasti kaivatut tilat Lapinlahden yhteiskoululle, joka oli perustettu vuonna 1948.  Edelliset kolme lukuvuotta koulua oli käyty kansakoulun tiloissa iltapäivisin sen jälkeen, kun pienempien oppilaiden koulupäivät olivat päättyneet. 

vanha apteekki 1970 luvulla_kuva Matti ja Liisa lehti.jpg

Kuva: Matin ja Liisan arkisto