Siirry sisältöön Etusivu

Äitiysneuvolapalvelut

Äitiysneuvolapalvelut ovat saatavilla Lapinlahden terveyskeskuksessa. Äitiysneuvolassa seurataan äidin ja tulevan vauvan terveydentilaa raskauden ja lapsivuodeajan aikana sekä pyritään sairauksien ja kehityshäiriöiden ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen toteamiseen.

Ensimmäinen raskauden seurantakäynti terveydenhoitajan vastaanotolle tehdään, kun odottavan äidin raskaus on kestänyt noin 9-10 viikkoa. Tämän jälkeen tarkastuksia tehdään noin neljän viikon välein. Käynnit äitiysneuvolassa tihenevät raskauskuukausien lisääntyessä. Viimeisen raskauskuukauden aikana vastaanotto on yleensä viikoittain. Erityisseurantaa tarvitsevilla äideillä tarkastukset tehdään tiheämmin.

Alkuraskauden lääkärintarkastus tehdään, kun raskausviikkoja on 8-10 ja sen jälkeen raskausviikoilla noin 27 ja 36. Lääkärintarkastuksen yhteydessä on mahdollista tehdä myös ultraäänitutkimus Lapinlahden terveyskeskuksessa.

Sikiön niskaturvotusultraääni (raskausviikolla 10-12) ja rakenneultraäänitutkimus (raskausviikolla 19-21) tehdään Kuopion yliopistollisessa sairaalassa tai Iisalmen sairaalassa. Riskiraskauksien seuranta tapahtuu Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.

Äitiysneuvolassa pyritään tunnistamaan raskaana olevan ja hänen perheensä tuen tarve. Raskaana olevalle ja hänen perheelleen tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi sosiaali- ja päihdepalvelujen kanssa.

Äitiysneuvola opastaa myös äitiys-, isyys- ja vanhempainetuuksien anomisessa sekä antaa näihin tarvittavat todistukset. Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, lapsen isä voi tunnustaa isyytensä jo raskauden aikana neuvolassa.

Raskaana olevan puoliso tai muu tukihenkilö on aina tervetullut mukaan neuvolaan.

Moniammatillinen perhevalmennus järjestetään Lapinlahden terveyskeskuksessa ja siihen on mahdollista osallistua kaikkien raskaana olevien perheiden.

Kotikäyntejä tehdään synnyttäneen perheen luo vähintään yksi. Kotikäynti sovitaan yleensä noin viikon ikäisen vauvan perheeseen.

Äitiysneuvolan soittoaika on arkipäivisin (ma-pe) klo 8:00 - 9:00. Soittoajan ulkopuolella äitiysneuvolan terveydenhoitajille voi jättää soittopyynnön teksti- tai whatsapp -viestillä. Viestin välityksellä ei tule lähettää arkaluonteista tietoa. Terveydenhoitajat vastaavat viesteihin pääsääntöisesti saman työpäivän aikana.

Tulkkauspalvelu on tarvittaessa käytössä. Tulkkauspalvelun tarpeesta on tiedotettava etukäteen ajanvarauksen yhteydessä, jotta palvelu on käytettävissä vastaanotolla.

Puhelinasiointi

Äitiysneuvolan ajanvaraus

Äitiysneuvolan asiakaspalvelu, neuvonta ja ajanvaraus vastaanotolle.

Lisää tietoa
Puh. +358 17 2720458

Palvelupaikat

Lapinlahden terveyskeskus

Lapinlahden terveyskeskuksessa tuotetaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja sekä tukipalveluja.

Kansantie 10, 73100 LAPINLAHTI

Aukioloajat

Työyksiköiden aukioloajat löytyvät palvelukuvauksista. Akuuttivastaanotto ja päivystys avoinna:
Ma - Ti: 08:00 - 18:00
Ke - To: 08:00 - 18:00
Pe: 08:00 - 18:00
La - Su: 09:00 - 15:00

Kaikki tiedot

Raskaana olevat naiset ja lasta odottavat perheet ovat oikeutettuja äitiysneuvolapalveluihin. Neuvolassa seurataan raskauden etenemistä ja synnytyksen jälkeen vauvan ja äidin terveydentilaa. Neuvolassa myös tuetaan vanhemmuuteen kasvamista. Ensimmäinen neuvolakäynti on hyvä sopia heti raskauden varmistuttua.

Äitiysneuvolan vastaanottokäynneillä tehdään tarvittavat tutkimukset, seurataan sikiön sydänääniä ja huolehditaan raskaana olevan fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista. Jos raskauden kulussa ilmenee ongelmia, lääkäri tai terveydenhoitaja ohjaa raskaana olevan jatkotutkimuksiin äitiyspoliklinikalle. Raskauden aikana on mahdollista osallistua kahteen ultraääniseulontaan.

Äitiysneuvolassa pyritään tunnistamaan raskaana olevan ja hänen perheensä tuen tarve mahdollisimman varhain. Raskaana olevalle ja hänen perheelleen tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi sosiaali- ja päihdepalvelujen kanssa.

Äitiysneuvola opastaa myös äitiys-, isyys- ja vanhempainetuuksien anomisessa sekä antaa näihin tarvittavat todistukset. Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, lapsen isä voi tunnustaa isyytensä jo raskauden aikana neuvolassa. Raskaana olevan puoliso tai muu tukihenkilö on aina tervetullut mukaan neuvolaan.

Terveydenhuoltolaki: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2010/20101326

Liittyvät palvelut

Perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvonta

Katso tiedot

Lastenneuvolapalvelut

Katso tiedot

Perheneuvolan palvelut

Katso tiedot
Näytä kaikki liittyvät palvelut