Siirry sisältöön Etusivu
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen ajankohtaista


Kylien kätköistä – #kylienkätköistä Tästä suoraan kylien kätköissä sivulle Esittelyvideo 

Lapinlahden ja Varpaisjärven kylien kätköistä etsitään mielenkiintoisia ja tutustumisenarvoisia kohteita, paikkoja ja ilmiöitä. Tavoitteena on löytää uusia retkeilykohteita ja liikkumiseen innostavaa nähtävää eri ikäisille. Pieniä ja isoja ihmeitä kyliltämme. Meille jokaiselle jotakin. Saamme löytää ihan uusia asioita kotikunnastamme ja samalla kun näitä kohteita lähdemme ihmettelemään, kuin huomaamattamme tulee liikettä kinttuihin. Siis iloinen löytämisen riemu ja hyötyliikunta samassa paketissa.

Löytyykö sinulta tarina tai kuva jonka haluaisit jakaa? Kutsumme vinkkamaan toinen toisillemme mitä mielenkiintoista olet löytänyt kotikulmilta ja mihin muillakin olisi mahdollisuus tutustua. Mikä ympäristössäsi ilahduttaa sinua? Onko se ehkä parhain kiipeilykivi, huimaavin maisema, upein rakennus, leppein lenkkimaasto tai mielenkiintoisin pyöräreitti tai ihan jotain muuta mitä olet keksinyt ja löytänyt. Kaiva esiin kuva-arkistojesi aarteet ja parhaat tarinat tai käy nappaamassa lempikohteestasi kuva ja jaa ympäristön moninaiset aarteet yhteiseksi iloksi.

Ohjeet osallistumiseen:
1. Mieti kohde tai asia minkä haluat jakaa ja mihin muillakin on mahdollisuus tutustua.
2. Jaa tarinasi tai itse ottamasi tai omistamasi valokuva kohteesta kuvatekstin kera. Kuvatekstissä voit esitellä kohteen. Muistathan liittää tarinaan ja kuvaan kohteen sijainnin, jotta muidenkin on mahdollista se löytää.

Voit jakaa kuvan ja/tai tarinan seuraavasti:
• Lataamalla kuvan ja kuvatekstin tai tarinan padlet-alustalle osoitteessa https://padlet.com/lastutoimisto/5zb31gi4tdrll5e6
• Instagramissa. Jos tilisi on julkinen ja käytät aihetunnistetta #kylienkätköistä, niin löydämme kuvasi ja liitämme sen yhteiseen koosteeseen padlet-alustalle.
• Lähettämällä tarinan tai kuvan ja kuvatekstin sähköpostitse lastu.toimisto@lastu.fi, niin liitämme sen padlet-alustalle.
• Tuomalla tarinan tai kuvan Lastun postilaatikkoon (Linnansalmentie 85) tai kunnatalon infoon tai pääoven pielen postilaatikkoon ja kuoreen nimi Jaana Hämäläinen. Skannaamme tarinan tai kuvan ja liitämme sen yhteiseen koosteeseen. Tarinan tai kuvan saat tarvittaessa takaisin, muistathan siis liittää yhteystietosi lähetykseen mukaan!
• Jos sinulla ei ole kuvaa ja tarinan kirjoittaminenkin kangertaa, mutta mielessäsi on kohde joka ansaitsisi tulla esille, niin ei hätää. Ole meihin yhteydessä, niin käymme kuvaamassa kohteen ja kirjaamme tarinasi. Voit ilmoittaa kohteen Jaana Hämäläiselle puh. 040 488 3487, jaana.hamalainen@lapinlahti.fi tai Mervi Eskeliselle puh. 050 326 7243, lastu@lastu.fi.

Kaikki kuvat ja tarinat julkaistaan seuraavassa osoitteessa https://padlet.com/lastutoimisto/5zb31gi4tdrll5e6
Kuvat ja tarinat ovat padlet-koostessa jaoteltu eri teemoihin. Padlet-koosteesta löytyy kuvien ja tarinoiden lisäksi monenlaista muuta materiaalia retkeilystä ja luonnosta. Kooste täydentyy eli kannattaa käydä kurkkailemassa aika ajoin uudestaan ja tehdä uusia löytöjä.
Kylien kätköistä kokonaisuus on lapinlahtelaisten toimijoiden mm. Lapinlahden hyvinvointityö ja yhdistysten mm. Lapinlahden Siniveikot, SPR Lapinlahden osasto, Lapinlahden riistanhoitoyhdistys, Lastu sekä Matti ja Liisa lehden ja kaikkien kohteiden keruuseen ja vinkkaukseen osallistuneiden yhteisponnistus. Mitä kaikkea me yhdessä löydämmekään kyliemme kätköistä?
 
Kulttuurihenkiset lenkkipolut
Muutama vuosi sitten toteutetussa kyselyssä kuntalaiset ilmaisivat kaipaavansa enemmän reittejä ja polkuja lähimaastoon, jonne suunnata retkelle tai kävelylle. Toteutettavassa kulttuuripolussa yhdistyy liikunta, oman kylän historia ja ympäristö. Monipuolisen kulttuuripolun toivotaan toimivan mielekkäänä liikuntamuotona eri ikäisille ja kuntoisille liikkujille.

Kulttuuripolku toimii myös oivallisena tapana tutustua Varpaisjärven sekä Lapinlahden paikallishistoriaan tarkemmin. Polku sopii ehdottomasti myös paikkakuntalaisille. Osalle paikat saattavat olla hyvinkin tuttuja, mutta joillekin ne voivat olla tuntemattomampia. 
Kulttuuripolusta on käytössä myös mobiiliversio. Mobiiliversiossa hyödynnetään QR-koodeja, joiden avulla pystyy tutustumaan paremmin polun eri kohteisiin ja kohteiden laajempiin materiaaleihin.
Kulttuuripolkua työstämässä ja ideoimassa ovat Lastu ja Lapinlahden kunta (tekninen toimi, tietotekniikka, hyvinvointityö, kulttuuritoimi), Lapinlahti-Seura ja erityisasiantuntijana Varpaisjärven paikallishistoriatiedoissa Jussi Tervo.