Lapselle lukeminen on mukava tapa viettää aikaa yhdessä ja rentoutua tarinan parissa. Lukeminen myös kehittää lapsen kieltä ja puhetta, laajentaa sanavarastoa monipuolisemmaksi ja tukee päättelytaitojen kehittymistä. Lukemalla lapselle lapsi oppii kuuntelemaan ja keskittymään. Samalla tuetaan lapsen lukutaidon kehittymistä ja kannustetaan lukemisen pariin. Kun lukemisen ottaa osaksi arkea jo varhaislapsuudessa, lukuinto syntyy kuin itsestään.
Kirja kannattaa valita lapsen kehitystason ja kiinnostuksen mukaan. Vauvat nauttivat yhteisestä loruhetkestä tai värikkäitten kuvasanakirjojen katselusta. Pienimpien lasten kanssa kannattaa aloittaa arkisia asioita esittelevistä kuvakirjoista, joiden kautta lapsi saa tutustua ympäröivään maailmaan. Lapsi jaksaa keskittyä paremmin, kun kirjoissa on paljon kuvia. Kirjoja ei tarvitse lukea kannesta kanteen, vaan niistä voi katsella kuvia ja keskustella kirjan tapahtumista kysellen lapselta ja antaen lapsen kertoa omin sanoin kirjan tapahtumista. Kirjoista löytyy myös tukea erilaisiin elämäntilanteisiin aina pottaharjoittelusta päiväkodin aloittamiseen.
Lapsen kasvaessa voi siirtyä pidempiin tarinoihin. Leikki-ikäinen lapsi jaksaa jo kuunnella kertomuksia, joissa on vähemmän kuvia. Lapselle kannattaa lukea monipuolisesti, sillä kirjallisuus vaikuttaa eri tavoin: runoja lukiessa kehittyy rytmitaju, realistiset kertomukset tarjoavat samaistumiskohteita, sadut ja fantasia tarjoavat mielikuvitusmatkoja muihin maailmoihin. Lapsen luetun ymmärtämistä voi tukea keskustelemalla hänen kanssaan kirjan tapahtumista. Kirjojen kautta lapsi oppii sosiaalisia taitoja ja opettelee turvallisesti kohtaamaan vaikeitakin asioita elämässä.
Lapselle ja lapsen kanssa lukemista kannattaa jatkaa, vaikka lapsi osaisi jo itse lukea. Lukemista opettelevan lapsen kanssa voi lukea vuorotellen tai lasta voi kannustaa lukemaan tarjoamalla luettavaa ja keskustelemalla luetuista kirjoista.
Kirjavinkkejä lasten elämään.pdf