Siirry sisältöön Etusivu

Museot Lapinlahdella

Taidemuseo Eemil


Taidemuseo Eemil sijaitsee Lapinlahden keskustassa. Halosen taiteilijasuku -kokoelmanäyttely esittelee Eemil, Antti, Arttu, Kalle, Pekka ja Heikki Halosen taidetta Halosten Museosäätiön kokoelmista. Halosen taiteilijasuvun teosten lisäksi taidemuseossa on vaihtuvia, korkeatasoisia näyttelyitä.
Taidemuseo Eemil on avoinna pääsääntöisesti ympäri vuoden to–pe klo 11–16, la–su klo 11–15
Kesä- ja heinäkuussa laajemmat kesäaukioloajat
 

 
Tutustu

Koskenniemi. Paavo ja Riitta Ruotsalaisen kotipirtti. Ukko Paavo Ruotsalaisen ja hänen vaimonsa Riitan kotipirtti, jossa järjestetään virsiseuroja ja muita tilaisuuksia.

Vierailuryhmät tervetulleita! Pirtillä voi järjestää myös oman tilaisuuden. Tied. 040 5151 463 tai 0400 278 730


Suomen Asutusmuseo

Suomen Asutusmuseolla voit kokea, millaista elämää vietettiin asutustiloilla 1940-luvulta 1970-luvulle. Museona toimii siirtokarjalaisen Mureen perheen pientila, joka sijaitsee keskellä elävää maaseutua järven rannalla. Museoituna on rintamamiestalo, sauna, navetta ylisineen ja puimala. Kaikki museon esineet ovat alkuperäisiä, Mureen perheelle kuuluneita. Vierailu Suomen Asutusmuseolla on kuin aikamatka suomalaisen arjen historiaan. Arjen, jota elivät sadat tuhannet suomalaiset.

Kuuntele esimerkit Annin ja Yrjön kirjeistä, jotka kertovat elämästä asutustilalla.

Annin kirje 1.mp3
Annin kirje 2.mp3
Annin kirje 3.mp3
Annin laulu.mp3
Kotiväen kirje 1.mp3
Kotiväen kirje 2.mp3

Suomen Asutusmuseo avoinna 13.8.2023 saakka, ke-pe, su klo 10-17, la 10-16

Tutustu

Varpaisjärven kotiseutumuseo esittelee Varpaisjärven historiaa. Varpaisjärven kotiseutumuseo toimii kunnan ensimmäisessä kansakoulussa, Sutelan koulussa, joka rakennettiin 1895 talkoovoimin. Sota-aikana rakennus on toiminut sotilaiden asuntona ja siirtolaisten ja kuntalaisten hätämajoitustilana. Rakennuksen värikäs käyttöhistoria kertoo myös suomalaisen yhteiskunnan eri vaiheista ja murroksista.
Varpaisjärven kotiseutumuseo

Museotoiminta alkoi 1956 Varpaisjärven kotiseutuyhdistyksen toimesta. Museoesineet siirrettiin tähän rakennukseen 1960. Kotiseutumuseo koostuu entisajan koulunkäyntiä esittelevästä näyttelystä, elinkeinojen esittelystä sekä opettajan asunnosta. Varpaisjärven kotiseutumuseo sekä Hevosajoneuvomuseo avoinna 30.7.2023 saakka, ti-su klo 12-16

Museotie 11
73200 Varpaisjärvi

Hevosajoneuvomuseo Hepolassa on esillä hevosvetoisia työkoneita. Varpaisjärven Hevosajoneuvomuseo Hepolaan käynti kotiseutumuseon kautta.

Varpaisjärven kotiseutumuseo ja Hepola ovat avoinna juhannuksesta heinäkuun loppuun
ti-su 12-17

 

Pappilan kivinavetta on moni-ilmeinen ja upea näyttelytila. Kivinavetan vaihtuvana näyttelynä Pohjois-Savon kuvataideseurojen yhteisnäyttely. Pysyvänä näyttelynä Lapinlahden vaiheita kivikaudelta nykypäivään Lapinlahti-Seuran "Elettiin sitä ennen vanhaan" -näyttelyssä.
Pappilan Kivinavetta avoinna 5.8.2023 saakka, ti-su klo 12-17

Näyttelytiedote 2023
Näyttelyluettelo 2023

Pappilan kivinavetta