Siirry sisältöön Etusivu

Perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvonta

Perhesuunnitteluneuvolan palvelut ovat Lapinlahden terveyskeskuksessa. Perhesuunnitteluneuvolassa tarjotaan aikuisille ja nuorille maksutonta perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvontaa sekä muita lisääntymisen ja seksuaaliterveyden palveluita. Perhesuunnitteluneuvolassa tapahtuvan neuvonnan tavoitteena on vähentää ei-toivottuja raskauksia ja abortteja sekä samalla säilyttää ja turvata naisen terve hedelmällisyys. Perhesuunnitteluneuvolan työllä edistetään naisten terveyttä ja raskauden hyvää ajoitusta parisuhteen kannalta.

Ehkäisyn päämääränä on välttää raskauksia liian nuorena, liian vanhana tai muuten epäsopivana ajankohtana.

Soittoaika terveydenhoitajille on arkipäivisin (ma-pe) klo 8:00 - 9:00. Soittoajan ulkopuolella on mahdollisuus jättää soittopyyntö teksti- tai whatsapp-viestillä. Viestissä ei tule lähettää henkilötunnusta eikä arkaluonteista tietoa. Viesteihin vastataan pääsääntöisesti saman työpäivän aikana.

Perhesuunnitteluneuvolan sähköinen ajanvaraus: Vastaanottoajan kohdunkaulan syövän seulontaan voi varata sähköisesti sen jälkeen, kun on saanut kutsun seulontaan. Vastaanottoajan voi myös perua tai siirtää internetin kautta, jos varaus on tehty sähköisesti. Jos vastaanottoajan peruu sähköisesti, uusi aika tulee sopia puhelimitse.

Tulkkauspalvelu on tarvittaessa käytössä. Tulkkauspalvelun tarpeesta on tiedotettava etukäteen, jotta palvelu on käytettävissä vastaanotolla.

Hormonaalista ehkäisyä käyttävät asiakkaat: Ensimmäinen seurantakäynti terveydenhoitajan vastaanotolle on noin kolmen kuukauden kuluttua ehkäisyn aloittamisesta. Lääkärin toteuttamat seurantatarkastukset ovat kahden vuoden välein. Välivuosina tarkastuksen tekee tarvittaessa terveydenhoitaja.

Kierukkaehkäisyä käyttävät asiakkaat: Noin kolmen kuukauden kuluttua kierukan asennuksesta asiakas soittaa terveydenhoitajalle. Puhelinkeskustelun aikana selvitetään tarkastuksen tarve ja varataan tarvittaessa vastaanottoaika ehkäisyneuvolan lääkärille tai terveydenhoitajalle. Jatkoseuranta lääkärin vastaanotolla on noin 2 1/2-3 vuoden välein. Hormonikierukoiden kestoaika on kolme tai viisi vuotta riippuen kierukasta ja kuparikierukan kesto on viisi vuotta.

Ehkäisyimplantaatti eli ehkäisykapselia käyttävät asiakkaat: Ehkäisykapseli asennetaan olkavarren ihonalaiseen kudokseen (ei lihakseen). Ehkäisyn kestoaika on kolme vuotta. Kapselin asentaa lääkäri. Noin kolmen kuukauden kuluttua kierukan asennuksesta asiakas soittaa terveydenhoitajalle. Puhelinkeskustelun aikana selvitetään tarkastuksen tarve ja varataan tarvittaessa vastaanottoaika ehkäisyneuvolan lääkärille tai terveydenhoitajalle. Jatkoseuranta lääkärin vastaanotolla on noin 1 1/2 vuoden välein.

Hormonaalista ehkäisyä käyttävät asiakkaat:

Ennen ehkäisyn aloittamista asiakkaan tulee varata aika terveydenhoitajan vastaanotolle. Vastaanotolla asiakkaan kanssa keskustellaan ehkäisyn tarpeesta ja tarvittaessa otetaan näytteitä sekä varataan vastaanottoaika ehkäisyneuvolan lääkärille.

Puhelinasiointi

Perhesuunnitteluneuvola

Perhesuunnitteluneuvolan asiakaspalvelu ja ajanvaraus vastaanotolle.

Lisää tietoa
Puh. +358 17 2720458

Palvelupaikat

Lapinlahden terveyskeskus

Lapinlahden terveyskeskuksessa tuotetaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja sekä tukipalveluja.

Kansantie 10, 73100 LAPINLAHTI

Aukioloajat

Työyksiköiden aukioloajat löytyvät palvelukuvauksista. Akuuttivastaanotto ja päivystys avoinna:
Ma - Ti: 08:00 - 18:00
Ke - To: 08:00 - 18:00
Pe: 08:00 - 18:00
La - Su: 09:00 - 15:00

Kaikki tiedot

Nuoret ja aikuiset voivat saada perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvontaa omien perhesuunnitelmiensa tueksi. Neuvontaa tarjotaan pääsääntöisesti terveyskeskuksissa ja sairaaloissa, äitiysneuvolassa sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa.

Perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvonnasta saa myös muita seksuaali- ja lisääntymisterveyden palveluja. Ne voivat liittyä esimerkiksi lapsettomuuteen, seksuaaliterveyden edistämiseen, seksitautien torjuntaan, seksuaalisuutta loukkaavan väkivallan ehkäisyyn, seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuolen kokemiseen ja parisuhteeseen.

Terveydenhuoltolaki: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2010/20101326

Liittyvät palvelut

Äitiysneuvolapalvelut

Katso tiedot

Lastenneuvolapalvelut

Katso tiedot

Perheneuvolan palvelut

Katso tiedot
Näytä kaikki liittyvät palvelut