Etusivu

Perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvonta

Perhesuunnitteluneuvolan palvelut ovat Lapinlahden terveyskeskuksessa. Perhesuunnitteluneuvolassa tarjotaan aikuisille ja nuorille maksutonta perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvontaa sekä muita lisääntymisen ja seksuaaliterveyden palveluita. Perhesuunnitteluneuvolassa tapahtuvan neuvonnan tavoitteena on vähentää ei-toivottuja raskauksia ja abortteja sekä samalla säilyttää ja turvata naisen terve hedelmällisyys. Perhesuunnitteluneuvolan työllä edistetään naisten terveyttä ja raskauden hyvää ajoitusta parisuhteen kannalta.

Ehkäisyn päämääränä on välttää raskauksia liian nuorena, liian vanhana tai muuten epäsopivana ajankohtana.

Soittoaika terveydenhoitajille on arkipäivisin (ma-pe) klo 8:00 - 9:00. Soittoajan ulkopuolella on mahdollisuus jättää soittopyyntö teksti- tai whatsapp-viestillä. Viestissä ei tule lähettää henkilötunnusta eikä arkaluonteista tietoa. Viesteihin vastataan pääsääntöisesti saman työpäivän aikana.

Perhesuunnitteluneuvolan sähköinen ajanvaraus: Vastaanottoajan kohdunkaulan syövän seulontaan voi varata sähköisesti sen jälkeen, kun on saanut kutsun seulontaan. Vastaanottoajan voi myös perua tai siirtää internetin kautta, jos varaus on tehty sähköisesti. Jos vastaanottoajan peruu sähköisesti, uusi aika tulee sopia puhelimitse.

Tulkkauspalvelu on tarvittaessa käytössä. Tulkkauspalvelun tarpeesta on tiedotettava etukäteen, jotta palvelu on käytettävissä vastaanotolla.

Hormonaalista ehkäisyä käyttävät asiakkaat: Ensimmäinen seurantakäynti terveydenhoitajan vastaanotolle on noin kolmen kuukauden kuluttua ehkäisyn aloittamisesta. Lääkärin toteuttamat seurantatarkastukset ovat kahden vuoden välein. Välivuosina tarkastuksen tekee tarvittaessa terveydenhoitaja.

Kierukkaehkäisyä käyttävät asiakkaat: Noin kolmen kuukauden kuluttua kierukan asennuksesta asiakas soittaa terveydenhoitajalle. Puhelinkeskustelun aikana selvitetään tarkastuksen tarve ja varataan tarvittaessa vastaanottoaika ehkäisyneuvolan lääkärille tai terveydenhoitajalle. Jatkoseuranta lääkärin vastaanotolla on noin 2 1/2-3 vuoden välein. Hormonikierukoiden kestoaika on kolme tai viisi vuotta riippuen kierukasta ja kuparikierukan kesto on viisi vuotta.

Ehkäisyimplantaatti eli ehkäisykapselia käyttävät asiakkaat: Ehkäisykapseli asennetaan olkavarren ihonalaiseen kudokseen (ei lihakseen). Ehkäisyn kestoaika on kolme vuotta. Kapselin asentaa lääkäri. Noin kolmen kuukauden kuluttua kierukan asennuksesta asiakas soittaa terveydenhoitajalle. Puhelinkeskustelun aikana selvitetään tarkastuksen tarve ja varataan tarvittaessa vastaanottoaika ehkäisyneuvolan lääkärille tai terveydenhoitajalle. Jatkoseuranta lääkärin vastaanotolla on noin 1 1/2 vuoden välein.

Hormonaalista ehkäisyä käyttävät asiakkaat:

Ennen ehkäisyn aloittamista asiakkaan tulee varata aika terveydenhoitajan vastaanotolle. Vastaanotolla asiakkaan kanssa keskustellaan ehkäisyn tarpeesta ja tarvittaessa otetaan näytteitä sekä varataan vastaanottoaika ehkäisyneuvolan lääkärille.

Puhelinasiointi

Perhesuunnitteluneuvola

Perhesuunnitteluneuvolan asiakaspalvelu ja ajanvaraus vastaanotolle.

Lisää tietoa
Puh. +358 40 4883323 Puh. +358 40 4883325

Palvelupaikat

Lapinlahden terveyskeskus

Lapinlahden terveyskeskuksessa tuotetaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja sekä tukipalveluja.

Kansantie 10, 73100 LAPINLAHTI

Aukioloajat

Työyksiköiden aukioloajat löytyvät palvelukuvauksista. Akuuttivastaanotto ja päivystys avoinna:
Ma - Ti: 08:00 - 18:00
Ke - To: 08:00 - 18:00
Pe: 08:00 - 18:00
La - Su: 08:00 - 16:00

Kaikki tiedot

Nuoret ja aikuiset voivat saada perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvontaa sekä muita seksuaali- ja lisääntymisterveyden palveluita. Ehkäisy- ja seksuaalineuvontaa tarjotaan pääsääntöisesti terveyskeskuksissa ja sairaaloissa, äitiysneuvolassa sekä koulu-, opiskelu- ja työterveyshuollossa.

Seksuaaliterveyden palveluihin kuuluu ehkäisyneuvonnan lisäksi lapsettomuuteen liittyvä neuvonta, seksitautien torjunta, seksuaalisuutta loukkaavan väkivallan ehkäisy sekä seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuolen kokemiseen liittyvät asiat.

Terveydenhuoltolaki: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2010/20101326

Liittyvät palvelut

Lastenneuvolapalvelut

Alle kouluikäiset lapset ovat oikeutettuja kunnan neuvolapalveluihin. Neuvolassa seurataan lapsen terveyttä, kasvua ja kehitystä.

Katso tiedot

Äitiysneuvolapalvelut

Raskaana oleva nainen perheineen on oikeutettu kunnan äitiysneuvolapalveluihin, joissa seurataan raskauden etenemistä ja vauvan sekä äidin terveyttä.

Katso tiedot

Perheneuvolan palvelut

Perheneuvola tarjoaa asiantuntija-apua lapinlahtelaisten alle 13-vuotiaiden kasvuun, kehitykseen ja vuorovaikutukseen liittyvissä kysymyksissä.

Katso tiedot
Näytä kaikki liittyvät palvelut