bannerikuva
Äitiysneuvola

Neuvolassa seurataan äidin ja tulevan vauvan terveydentilaa raskauden ja lapsivuodeajan aikana sekä pyritään sairauksien ja kehityshäiriöiden ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen toteamiseen.

Raskauden seurantakäynnit
Ensimmäinen käynti terveydenhoitajan vastaanotolle tehdään, kun raskaus on kestänyt noin 9 –10 viikkoa. Tämän jälkeen tarkastuksia tehdään noin neljän viikon välein. Tarkastukset tehdään kahden - kolmen viikon välein, kun raskaus on kestänyt 30 viikkoa. Viimeisen raskauskuukauden aikana vastaanotto on yleensä viikoittain. Erityisseurantaa tarvitsevilla äideillä tarkastukset tehdään tiheämmin.

Alkuraskauden lääkärintarkastus tehdään, kun raskausviikkoja on 8 – 10. Seuraavat lääkärintarkastukset ovat, kun raskausviikkoja on noin 27 ja 36. Lääkärintarkastuksen yhteydessä on mahdollista tehdä myös ultraäänitutkimus Lapinlahdella.

Sikiön niskaturvotus- ja rakenneultraäänitutkimus tehdään Kuopion yliopistollisessa sairaalassa tai Iisalmen aluesairaalassa äitiyspoliklinikalla. Riskiraskauksien seuranta tapahtuu pääsääntöisesti Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Niskaturvotusultraääni tehdään raskausviikolla 10 – 12 ja rakenneultraäänitutkimus raskausviikolla 19 – 21.

Perhevalmennus
Lapinlahden ja Varpaisjärven yhteinen perhevalmennus toteutetaan Lapinlahdella. Kaikkien raskaana olevien perheiden on mahdollista osallistua valmennukseen. Perhevalmennus toteutetaan moniammatillisena yhteistyönä.

Kotikäynnit
Kotikäyntejä tehdään synnyttäneen perheen luo vähintään yksi yleensä noin viikon ikäisen vauvan perheeseen.

Soittoaika Lapinlahden ja Varpaisjärven terveydenhoitajille on ma-pe klo 8.00 - 9.00.

Huom! Vastaanotot vain Lapinlahdella.

Soittoajan ulkopuolella voit jättää soittopyynnön teksti- tai whatsapp -viestillä. Ethän lähetä henkilötunnusta tai muuta arkaluontoista tietoa viestin välityksellä. Viesteihin pyrimme reagoimaan saman työpäivän aikana.

Äitiys- ja perhesuunnitteluneuvola

Nimi Nimike Puhelin
Bovellan Lotta ja Hynynen Virpi / Lapinlahden tk ja Varpaisjärven ta terveydenhoitaja, soittoaika ma-pe klo 8.00 - 9.00 040 4883 323 / 040 4883 325