bannerikuva
Lastenneuvola

Lastenneuvolan toiminnan tavoitteena on lasten fyysisen ja psyykkisen terveyden arviointi ja perheiden hyvinvoinnin ja varhaisen vuorovaikutuksen tukeminen ja havainnointi. Lastenneuvolan tehtävänä on antaa ajantasaista ja tutkimukseen perustuvaa tietoa lapseen, perheeseen ja näiden terveyden edistämiseen liittyvistä tekijöistä.
Lastenneuvolassa seurataan lapsen fyysistä, psyykkistä, sosiaalista ja tunne-elämän kehitystä sekä pyritään tukemaan vanhemmuutta. Pyrkimyksenä on tunnistaa mahdollisimman ajoissa epäsuotuisan kehityksen merkit lapsessa, perheessä ja elinympäristössä sekä puuttua varhain terveyttä vaarantaviin tekijöihin. Neuvolassa annetaan rokotusohjelman mukaiset rokotukset ja pidetään yllä lasten rokotussuojaa.

Lastenneuvolakäynnit

Lastenneuvolan terveydenhoitajan tarkastukset imeväisikäisille lapsille tehdään keskimäärin 1 kk:n, 2 kk:n, 3 kk:n, 5 kk:n, 6 kk:n, (10 kk:n ensisynnyttäjille) sekä 1 vuoden iässä. Tämän jälkeen tarkastukset tehdään vuosittain.

Lääkäri tarkastaa lapset n. 6 viikon, 4 kk:n, 8 kk:n ja 18 kk:n sekä 4:n vuoden iässä.


Neuvolan rokotusohjelma
 
Lapsille laitetaan neuvolassa yleisen rokotusohjelman rokotteet seuraavan aikataulun mukaisesti:
 • 2 kk iässä rotavirusripuli -rokote

 • 3 kk iässä kurkkumätä-, jäykkäkouristus-, hinkuyskä-, polio- ja hemofilus(Hib) –rokote

 • 3 kk iässä aivokalvontulehdus, keuhkokuume, verenmyrkytys ja korvatulehdus (Pneumokokki) - rokote

 • 3 kk iässä rotavirusripuli -rokote

 • 5 kk iässä kurkkumätä-, jäykkäkouristus-, hinkuyskä-, polio- ja hemofilus(Hib) –rokote

 • 5 kk iässä aivokalvon tulehdus, keuhkokuume, verenmyrkytys ja korvatulehdus (Pneumokokki) -rokote

 • 5 kk iässä rotavirusripuli -rokote

 • 1 v iässä kurkkumätä-, jäykkäkouristus-, hinkuyskä-, polio- ja hemofilus(Hib) –rokote

 • 1 v iässä aivokalvontulehdus, keuhkokuume, verenmyrkytys ja korvatulehdus (Pneumokokki) -rokote

 • 1 v iässä tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokote

 • 1,5 v iässä vesirokkorokote

 • 4 v iässä kurkkumätä-, jäykkäkouristus-, hinkuyskä- ja poliorokote

 • 6 v tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokote ja vesirokkorokote

 • Influenssarokotukset annetaan vuosittain riskiryhmään kuuluville ja 6 - 35 kuukauden ikäisille lapsille.
     

Vesirokkorokotukset

Kansallisen rokotusohjelman vesirokkorokotukset annetaan neuvolan ja koulun ikäkausitarkastuksissa syyskuusta 2017 alkaen. Ensimmäisenä vuonna kaikille tautia sairastamattomille 1,5-11 -vuotiaille tarjotaan yksi rokoteannos neuvolan tai koulun ikäkausitarkastuksessa, jonka jälkeen rokotus jää kansalliseen rokotusohjelmaan 1,5-vuotiaille ja 6-vuotiaille (2.annos). Erillistä joukkorokotusta ei järjestetä ja tällä pyritään turvaamaan rokotteiden riittävyys kaikille.

Vesirokkorokotetta tarjotaan kansallisessa rokotusohjelmassa maksutta kaikille 1.1.2006 ja sen jälkeen syntyneille lapsille, jotka eivät ole sairastaneet vesirokkoa. Vesirokkovasta-aineita ei tarvitse rutiininomaisesti tutkia. Vanhempien antama tieto siitä, onko lapsi sairastanut vesirokon, on yleensä  varsin luotettava. Vesirokon sairastaneen rokottamisesta ei ole haittaa.

Perusrokotussarjaan kuuluu kaksi annosta.

Rokotusten käynnistyessä,

 • Lapsille, jotka saivat ensimmäisen annoksen alle 6-vuotiaina, tarjotaan neuvolassa tehosterokotus 6 vuoden iässä.
 • Lapsille, jotka saavat ensimmäisen annoksen 6-11 vuoden ikäisinä, tarjotaan tehosterokotus 12 vuoden iässä. Tämä rokotus annetaan kouluterveydenhuollossa.
 • Perheet, jotka ovat aiemmin itse kustantaneet lapselleen yhden vesirokkorokotuksen, voivat saada neuvolasta kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvan tehosterokotteen.    

Näin kaikki saavat 2 annosta 13 ikävuoteen mennessä.

Lisätietoja rokotusasioista löydät alla olevasta Neuvolan rokotusoppaasta.

 

Yhteistyö fysioterapian kanssa:


Lasten neuvolan ja KYS:n lääkäreiden lähetteellä toteutetaan yksilöllistä fysioterapiaa lapsen motorisen kehityksen tukemiseksi.
Terveydenhoitajan lähetteellä annetaan yksilöllistä ohjausta tules -ongelmissa sekä motorisen kehityksen tukemisessa. Fysioterapiassa tehdään ryhtitarkastuksia ja neuvontaa sekä seurataan ryhdin kehitystä terveydenhoitajan ja lääkärin lähetteellä.

 


Soittoaika Lapinlahden ja Varpaisjärven terveydenhoitajille on ma-pe 8.00 - 9.00.

Soittoajan ulkopuolella voit jättää soittopyynnön teksti- tai whatsapp -viestillä. Ethän lähetä henkilötunnusta tai muuta arkaluontoista tietoa viestin välityksellä. Viesteihin pyrimme reagoimaan saman työpäivän aikana.

 

Voit varata vastaanottoajan lastenneuvolan terveydenhoitajalle sähköisesti alla olevan linkin kautta;
Lastenneuvolan sähköinen ajanvaraus.


4- ja 5- vuotiaiden tarkastukseen lapsen päivähoitopaikka täyttää tiedonsiirtolomakkeen neuvolaa varten. Pyydättehän lapsen hoitajaa täyttämään lomakkeen hyvissä ajoin ennen tarkastusta. Lomakkeita löytyy kunnan päivähoitopaikoista, tarvittaessa lomakkeen saatte neuvolasta.

Lastenneuvola

Nimi Nimike Puhelin
Patronen Maritta Lapinlahden tk ja Happonen Pirkko Varpaisjärven ta terveydenhoitaja, soittoaika ma-pe klo 8.00 - 9.00 040 4883 326