Siirry sisältöön Etusivu
14.9.2021

Alueellinen koronaepidemian torjunnan koordinaatioryhmä tiedottaa 13.9.2021

Tiedote. Julkaistu: 13.09.2021, 17:19
Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri / Kuopion yliopistollinen sairaala
Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin COVID-19 ilmaantuvuus on kohonnut tasolle 73,8 per 100 000 asukasta. Uudet tapaukset on todettu pääsääntöisesti Kuopiossa, muualla on ollut hyvin rauhallista. Myös Kuopiossa tapausten jäljitettävyys on erittäin hyvä, eikä terveydenhuollon kapasiteetin riittävyys ole aiheuttanut ongelmia. Näin ollen Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri jatkaa edelleen kiihtymisvaiheessa ja entiset suositukset pidetään voimassa mukaan lukien kiihtymistason maskisuositus.
Ryhmä vetoaa ja kannustaa voimakkaasti siihen, että kaikki ottaisivat rokotteen heti, kun siihen on mahdollisuus. Kun rokotusten kohderyhmään kuuluvien 12-vuotta täyttäneiden osalta saavutetaan 80 %:n rokotuskattavuus tai kohderyhmään kuuluvilla on ollut mahdollisuus saada 2 rokotetta, voidaan rajoituksista ja kattavista suosituksista luopua. Tämän arvioidaan tapahtuvan lokakuun puolivälissä.
Testaus ja jäljitys
Koronatestauksen ohjeistusta kuntien toimijoille on päivitetty siten, että koronavirustestiä ei pääsääntöisesti tarvita lievästi oireilevilta henkilöiltä, jos henkilö on täysin rokotettu ja toisesta rokotuksesta on vähintään viikko tai jos henkilö on sairastanut varmennetun koronavirusinfektion edeltävän kuuden kuukauden aikana.
Muutos ei koske henkilöitä, joiden tiedetään altistuneen koronavirukselle, jotka ovat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastyössä olevia työntekijöitä, ovat ikääntyneiden hoiva- ja hoitoyksiköiden asukkaita tai henkilökuntaa tai jotka kuuluvat vakavan koronavirusinfektion riskiryhmään (korkea ikä, riskitauti tai selvä ylipaino).
Oireettomia henkilöitä tutkitaan edelleen tartuntatautilääkärin harkinnan perusteella tartuntaketjuja jäljitettäessä sekä sellaisissa olosuhteissa, joissa on kohonnut riski taudin laajalle leviämiselle tai tarttumiselle etenkin riskiryhmiin kuuluviin.
Jäljityksen tavoitteena on tunnistaa altistuneet rokottamattomat henkilöt mahdollisimman varhain keskittyen tilanteisiin, joissa leviämisriski on laaja tai riski taudin leviämisestä vakavalle taudille alttiiden keskuuteen.   
Lisätietoja medialle: Heikki Miettinen, johtajaylilääkäri, 0447113950
Kuopion yliopistollinen sairaala (KYS) vastaa noin miljoonan suomalaisen erityistason erikoissairaanhoidosta Itä- ja Keski-Suomessa. KYSissä tehdään kansainvälisesti arvostettua tutkimusta, ja KYS on Suomen suurimpia opetussairaaloita. Toimintaa koordinoi Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri (PSSHP).
www.psshp.fi