Siirry sisältöön Etusivu
23.3.2021

Alueellinen koronaepidemian torjunnan koordinaatioryhmä tiedottaa 22.3.2021

Tiedote. Julkaistu: 22.03.2021, 16:59
Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri / Kuopion yliopistollinen sairaala
Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella koronaepidemia ei ole laajentunut todettujen rypäiden ulkopuolelle merkittävässä määrin, joten perustason määrittely säilyy ja voimassa olevat suositukset ja rajoitukset jatkuvat ennallaan. Osa näistä, kuten maskinkäytön suositus, ovat kiihtymisvaiheen suosituksia, jotka on haluttu pitää voimassa.
Lue lisää THL:n sivuilta: Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille
Epidemiatason määrittely perustuu seuraaviin tekijöihin:
1)     Koronatapausten ilmaantuvuus (47,6 viimeisten kahden viikon ajalta) ei ole merkittävästi lisääntynyt ja tähän lukuun vaikuttaa vielä kansainvälisten opiskelijoiden ryväs, joka on saatu karanteeneilla haltuun. Myös muut altistuneet on saatu kartoitettua ja asetettua karanteeniin. Ryppäät ovat selkeästi rajoittuneita eikä uhka epidemian leviämisestä näiden ulkopuolelle ole merkittävä.
2)     Positiivisten näytteiden osuus tutkituista on säilynyt tasolla 0,8%
3)     Tartuntaketjut ovat katkaistavissa
4)     Sairaalahoidon tarpeeseen pystytään vastaamaan hyvin
Tartuntaketjujen nopea katkaisu on tärkeää
Koronaepidemian leviämisen estämisessä tärkeintä on hakeutua nopeasti testiin, kartoittaa kaikki altistuneet ja saattaa heidät karanteeniin. Tässä tarvitaan väestön ja terveydenhuollon saumatonta yhteistyötä. Esimerkiksi kausityövoimalle on järjestettävä testaaminen heti maahantulon jälkeen ja uudelleen kolmen vuorokauden kuluessa.
Rokotukset jatkuvat
Erittäin tärkeää on myös iäkkäiden ja riskiryhmiin kuuluvien suojaaminen rokotuksin vakavalta taudilta. Tämä mahdollistaa jatkossa rajoitusten keventämisen.
Lisätietoja medialle: johtajaylilääkäri Antti Hedman, puh. 044 717 2110
Kuopion yliopistollinen sairaala (KYS) vastaa noin miljoonan suomalaisen erityistason erikoissairaanhoidosta Itä- ja Keski-Suomessa. KYSissä tehdään kansainvälisesti arvostettua tutkimusta, ja KYS on Suomen suurimpia opetussairaaloita. Toimintaa koordinoi Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri (PSSHP).
"Lapinlahden koronatilanne on pysynyt hyvin rauhallisena. Talvilomamatkailuun liittyen ei ole tullut esiin tartuntoja tai altistumisia." 
Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille - Infektiotaudit ja rokotukset - THLtiedotteet.kuh.fi