Siirry sisältöön Etusivu
30.3.2021

Alueellinen koronaepidemian torjunnan koordinaatioryhmä tiedottaa 29.3.2021

Tiedote. Julkaistu: 29.03.2021, 17:12
Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri / Kuopion yliopistollinen sairaala
Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä koronaepidemian ilmaantuvuus on ennallaan ja tartuntaketjut hyvin jäljitettävissä, joten perustason määrittely säilyy ja voimassa olevat suositukset ja rajoitukset jatkuvat ennallaan. Osa näistä, kuten maskinkäyttö ja etätyösuositus, ovat kiihtymisvaiheen suosituksia, jotka on haluttu pitää voimassa. Tämä senkin takia, että alueen positiivisista näytteistä on eristetty alkuperäiseen virukseen nähden tarttuvampaan ns. brittivarianttia.
Myös AVI:n 20 hengen kokoontumisrajoitus vastaa kiihtymisvaiheen rajoitusta. Uutena rajoituksena on valtioneuvoston asetus ravintoloiden sulkemisesta kolmen viikon ajaksi myös Pohjois-Savossa.
Lue lisää THL:n sivuilta: Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille
Epidemiatason määrittely perustuu seuraaviin tekijöihin:
1)     Koronatapausten ilmaantuvuus (47,6 viimeisten kahden viikon ajalta) on ennallaan. Mm. aiempi kansainvälisten opiskelijoiden ryväs on saatu karanteeneilla haltuun. Kuopion alueella on ilmaantunut kolme uutta ryvästä, joissa kuitenkin tartunnan lähteet ovat n. 90% tiedossa ja muut altistuneet on saatu kartoitettua ja asetettua karanteeniin. Ryppäät ovat rajoittuneita eikä uhkan epidemian leviämisestä näiden ulkopuolella edelleenkään katsota olevan merkittävä.
2)     Positiivisten näytteiden osuus tutkituista on säilynyt tasolla 0,8%
3)     Tartuntaketjut ovat katkaistavissa
4)     Sairaalahoidon tarpeeseen pystytään tällä hetkellä vastaamaan hyvin
Tartuntaketjujen nopea katkaisu on tärkeää
Koronaepidemian leviämisen estämisessä tärkeintä on hakeutua nopeasti testiin, kartoittaa kaikki altistuneet ja saattaa heidät karanteeniin. Tässä tarvitaan väestön ja terveydenhuollon saumatonta yhteistyötä.
Rokotukset jatkuvat
Erittäin tärkeää on myös iäkkäiden ja riskiryhmiin kuuluvien suojaaminen rokotuksin vakavalta taudilta. 15,6% Pohjois-Savon väestöstä on tähän mennessä saanut vähintään yhden rokoteannoksen. Rokotukset mahdollistavat jatkossa rajoitusten keventämisen.
Turvaohjeita on edelleen erittäin tärkeä noudattaa
Pohjois-Savon alueella positiivisista näytteistä on eristetty ns. brittivarianttia, joka on 70 % tarttuvampi kuin alkuperäinen virus. Tämän vuoksi on erittäin tärkeä noudattaa tarkasti annettuja turvaohjeita, kuten käyttää maskia, noudattaa turvavälejä ja hyvää käsihygieniaa. Nyt on tärkeää välttää myös yksityisiä kokoontumisia ja vierailuja erityisesti riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden luona. Turvaohjeiden toteutuminen on tärkeää huomioida myös aikuisten harrastustoiminnassa. Matkustamista pääsiäisen aikaan suositellaan vältettäväksi.
Lisätietoja medialle: johtajaylilääkäri Antti Hedman, puh. 044 717 2110
Kuopion yliopistollinen sairaala (KYS) vastaa noin miljoonan suomalaisen erityistason erikoissairaanhoidosta Itä- ja Keski-Suomessa. KYSissä tehdään kansainvälisesti arvostettua tutkimusta, ja KYS on Suomen suurimpia opetussairaaloita. Toimintaa koordinoi Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri (PSSHP).
www.psshp.fi