Siirry sisältöön Etusivu
2.6.2021

Alueellinen koronaepidemian torjunnan koordinaatioryhmä tiedottaa 31.5.2021

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri / Kuopion yliopistollinen sairaala 
Tiedote. Julkaistu: 01.06.2021, 12:18


Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri on epidemian suhteen perustasolla. Koronan ilmaantuvuus on edeltävän kahden viikon ajalta 8,6 /100 000 asukasta ja positiivisten testien osuus kaikista testeistä on 0,29%. Joukkoaltistumisia ei ole todettu eikä tartunnan jäljityksessä ole ollut ongelmaa. Rokotukset etenevät hyvin.

Voimassa olevat alueelliset suositukset eivät muutu


Valtakunnallisten suositusten ja rajoitusten lisäksi Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä ei ole voimassa lisärajoituksia. Myös perustasolla kasvomaskia on kuitenkin hyvä käyttää aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa eikä turvavälin pitäminen onnistu.

Koronatestiin tulee edelleenkin hakeutua pienissäkin oireissa ja karanteeniohjeita tulee noudattaa.

Kaikkia tapahtumien järjestäjiä pyydetään tutustumaan aluehallintoviraston (AVI) ohjeisiin:
Aluehallintoviraston ohjeistus rajoituksista, yleisötilaisuuksista ja tilojen käytöstä sekä leiritoiminnasta löytyy osoitteesta:

Usein kysyttyä koronaviruksesta - Tietoa - Uutishuone - Aluehallintovirasto

Tartuntatautilain pykälässä 58 c säädetään seuraavat minimivaatimukset, joita on noudatettava kaikissa yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa ilman erillistä viranomaispäätöstä:
asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen
asiakkaille ja osallistujille annetaan riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista ja muita vastaavia tartuntojen leviämistä estäviä käytänteitä koskevat toimintaohjeet
tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan sen lisäksi, mitä muualla kyseisen toiminnan osalta puhdistamisesta säädetään
asiakkaiden ja osallistujien oleskelu järjestetään sillä tavoin väljästi kuin se kyseisen toiminnan erityispiirteet huomioon ottaen on mahdollista. Mahdolliset asiakaspaikat sijoitetaan riittävän etäälle toisistaan.
Hygieniavaatimuksia on noudatettava niin kauan kuin väliaikainen tartuntatautilain pykälä 58 c on voimassa. Tällä hetkellä pykälä on voimassa 31.12.2021 saakka.

STM on päivittänyt koronaepidemian hillinnän toimintasuunnitelman

Sosiaali- ja terveysministeriön suunnitelman mukaan epidemian hillintään liittyvien toimenpiteiden tarvetta arvioidaan epidemiavaiheiden mukaisesti. Perustason alueilla korostuvat jatkossa perushygienia ja riittävät etäisyydet. Lähikontaktin välttämisvelvoite poistuu eikä yleisötilaisuuksia rajoiteta erikseen, mutta riittävistä etäisyyksistä olisi huolehdittava. 

Kiihtymisvaiheen toimenpiteet voivat olla perusteltuja jo perustasolla, mikäli valtakunnallinen ja lähialueiden epidemiologinen tilanne on vaikeutuva. Leviämisvaiheen uhatessa on jatkossakin perusteltua ottaa viipymättä käyttöön kaikki tarpeelliset toimenpiteet. Sosiaali- ja terveysministeriön toimintasuunnitelmaan voi tutustua alla olevasta linkistä.


Koronaepidemian hillinnän toimintasuunnitelma on päivitetty  - Sosiaali- ja terveysministeriö (stm.fi)

Lisätietoja medialle: johtajaylilääkäri Antti Hedman, puh. 044 717 2110
Kuopion yliopistollinen sairaala (KYS) vastaa noin miljoonan suomalaisen erityistason erikoissairaanhoidosta Itä- ja Keski-Suomessa. KYSissä tehdään kansainvälisesti arvostettua tutkimusta, ja KYS on Suomen suurimpia opetussairaaloita. Toimintaa koordinoi Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri (PSSHP).
www.psshp.fi