Siirry sisältöön Etusivu
2.11.2020

Ohjeistus milloin lapsi voi tulla kouluun tai varhaiskasvatukseen

THL on täsmentänyt ohjeistustaan, milloin lapsi voi tulla kouluun tai varhaiskasvatukseen. 
Uusimman linjauksen mukaisesti lapsi ei voi edelleen mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, mikäli lapsella on hengitystieoireita. Lapsi pitää viedä testiin, jos lapsella on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita.
- Jos oireilu on hyvin lievää, eikä lapsi ole tiettävästi altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheessä kukaan ole matkustanut edeltävän 14 vrk aikana, oireita voi seurata kotona ilman testaamista. Oireisena lapsi ei voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen.
- Mikäli lapsella allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos mennessä, mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.
- Jos oireet väistyvät seurannassa kokonaan, ei testeihin tarvitse mennä. Kouluun tai varhaiskasvatukseen voi palata yhden oireettoman päivän jälkeen.
- Jos testi otetaan, mutta tuloksen saaminen viivästyy, voi kouluun tai varhaiskasvatukseen palata yhden oireettoman päivän jälkeen, jos lapsi ei ole tiettävästi altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut edeltävän 14 vrk aikana. 
- Jos testitulos on negatiivinen, lapsi voi palata kouluun tai varhaiskasvatukseen yhden oireettoman päivän jälkeen.
- Saman perheen samaan aikaan sairastuneista riittää yksi negatiivinen koronatestitulos. Kaikkia perheenlapsia ei ole tarpeen testata.
- Jos lapsen hengitystieoireet pitkittyvät, häntä ei tarvitse testata toistuvasti, kunhan oirekuva pysyy samanlaisena.
Lisätietoa:
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/lapset-ja-koronavirus

Sivistysosaston osastopäällikkö
Rainer Leskinen
040 4883 221 tai rainer.leskinen@lapinlahti.fi