Siirry sisältöön Etusivu
4.11.2020

Sivistysosaston ohjeistus 10.8.2020 alkaen

Tällä hetkellä koronatilanne Pohjois-Savossa on rauhallinen. Sivistysosaston palveluja on turvallista käyttää ja palvelut toteutetaan monilta osin lähes normaalilla tavalla. Ohjeistus vastaa tämänhetkistä lainsäädäntöä ja ohjeistusta. Ohjeistusta ja käytänteitä voidaan joutua muuttamaan nopealla aikataululla, mikäli koronatilanne muuttuu.
Kaikista tärkein asia on, että sivistysosaston palveluihin ei osallistuta, mikäli tuntee koronaan viittaavia oireita. Lisäksi muistetaan säilyttää turvavälit ja huolehditaan käsien pesusta.

Kansalaisopisto
Kaskikuusen kansalaisopiston lukuvuosi 2020-2021 on suunniteltu lähiopetus edellä etäopetusmahdollisuudet huomioiden. Koronatilannetta seurataan aktiivisesti. Lukuvuosi alkaa pääsääntöisesti viikoilla 38 ja 39, joitakin kursseja on tarjolla jo elokuulle. Sähköinen opas on esillä kansalaisopiston ja Lapinlahden kunnan kotisivuilla. Painettu opas jaetaan kotitalouksiin 13.8. Ilmoittautuminen kursseille alkaa 24.8. klo 10.00, elokuussa järjestettävien kurssien osalta jo aiemmin.
Kirjasto
Kirjastopalveluja tulee avata hallitusti AVI:n ja THL:n ohjeistuksen mukaan. Mikäli koronatilanne pysyy hyvänä, aukioloja ja omatoimilainausta voidaan lisätä syksyn mittaan. Lehtisalit ja näyttelytilat pyritään pitämään avoinna. Tilojen käytössä ja palveluissa on kuitenkin rajoituksia. Yleisölle avoimia tapahtumia ei toistaiseksi järjestetä. Palveluista ilmoitetaan tarkemmin mm. kunnan ja kirjaston verkkosivuilla, kirjaston facebookissa ja kirjastolla.
Kulttuuritoimi
Tapahtumia järjestetään pienimuotoisesti koronarajoitusten sallimissa puitteissa.
Suomen Asutusmuseo on avoinna 15.8. saakka.  Taidemuseo Eemilin kesänäyttely "Lapinlahden Haloset" on avoinna 6.9. saakka, tarkemmat tiedot https://www.eemil.fi/. 
Luontopoluilla ja -kohteissa kannattaa retkeillä.
Perusopetus
Tiedote huoltajille koronan aiheuttamista järjestelyistä koulun alkaessa
Koronatilanne on pysynyt Pohjois-Savossa rauhallisena ja koulun aloittaminen turvallista. Peruskoulu aloitetaan lähiopetuksessa. Poikkeusjärjestelyt eivät ole yhtä tiukat, mitä ne olivat kevään toukokuun lähiopetusjaksolla. Mikäli epidemia pahenee voimme siirtyä nopealla aikataululla tiukempiin käytäntöihin. Noudatamme kouluissa terveysviranomaisten antamia ohjeita.
1. Kouluun ei tulla oireisena
Mikäli oppilaalla on koronavirukseen viittaavia oireita esimerkiksi yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet tai päänsärky, kouluun ei saa tulla.
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/oireet-ja-hoito-koronavirus
Jos lapsi sairastuu päivän aikana, oireinen lapsi siirretään välittömästi erilliseen tilaan odottamaan huoltajaa
2. Riskiryhmään kuuluvat oppilaat
Mikäli lapsella tai lapsen perheenjäsenen kuuluu vaikean koronavirustaudin riskiryhmään, hoitava lääkäri tekee arvion, voiko lapsi osallistua lähiopetukseen.
3. Tarpeettomia fyysisiä kontakteja vältetään.
Alakoulun ryhmiä pyritään pitämään erillään koulupäivän aikana mahdollisuuksien mukaan.
 Yläkouluissa panostetaan väljyyteen ja hygieniaan. 
Opetuksessa hyödynnetään mahdollisimman paljon ulkotiloja. 
Ruokailut porrastetaan mahdollisimman paljon ja tarvittaessa ruuanjakelupisteiden määrää lisätään. Osa luokista voi ruokailla luokkatiloissa.
Isoja yhteistilaisuuksia ei järjestetä.
Muiden kuin henkilökunnan ja lasten oleskelua koulun alueella vältetään
4. Käsi- ja yskimishygieniasta huolehtiminen
Lapset pesevät kädet aina tullessaan kouluun sekä ennen lähtöä kotiin. Lisäksi kädet pestään aina ennen ruokailua ja ulkoa sisälle tullessa. Lisäksi kädet pestään aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen. Kädet kuivataan kertakäyttöisiin käsipyyhkeisiin. Jos käsiä ei ole mahdollista pestä, käytetään käsihuuhdetta.
Aivastamisen ja yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttönenäliina, tai suu suojataan kyynärtaipeella. Kädet pestään tämän jälkeen.
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/infektioiden-ehkaisy-ja-torjuntaohjeita/kasienpesu-ja-yskiminen
5. Siivous
Kosketuspinnat kuten ovenkahvat, pulpetit ja pöydät, valokatkaisijat ja hanat pyyhitään päivittäin
Yhteiskäytössä olevat välineet kuten näppäimistöt, tabletit, sakset ym. puhdistetaan säännöllisesti.
6. Jos koulussa todetaan koronavirustartunta
Jos koulussa sattuisi koronatartunta, noudatamme tartuntataudeista vastaavan lääkärin ohjeistusta. Altistuneet oppilaat voidaan asettaa karanteeniin 14 vuorokaudeksi.
Koulut tekevät omat koulukohtaiset suunnitelmat ohjeistuksen soveltamisesta. 
Yhteistyöllä saamme pidetty koronatilanteen kurissa.
Hyvää lukuvuoden alkua koteihin!

Lisätiedot perusopetuksen osalta: koulujen rehtorit, sivistysosaston osastopäällikkö Rainer Leskinen, p. 040 488 3221, rainer.leskinen@lapinlahti.fi

Lukio  
Lukio-opetus aloitetaan lähiopetuksessa. Mikäli epidemia pahenee voimme siirtyä nopealla aikataululla tiukempiin käytäntöihin. Noudatamme kouluissa terveysviranomaisten antamia ohjeita.
1. Kouluun ei tulla oireisena
Mikäli oppilaalla on koronavirukseen viittaavia oireita esimerkiksi yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet tai päänsärky, kouluun ei saa tulla.
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/oireet-ja-hoito-koronavirus 
Jos oppilas sairastuu päivän aikana, oireisen oppilaan tulee ilmoittaa asiasta välittömästä henkilökuntaan kuuluvalle. 
2. Riskiryhmään kuuluvat opiskelijat
Mikäli opiskelija kuuluu koronavirustaudin riskiryhmään, hoitava lääkäri tekee arvion, voiko opiskelija osallistua lähiopetukseen.
3. Tarpeettomia fyysisiä kontakteja vältetään 
Ruokailut järjestetään porrastetusti. Ruokailuun jonottaessa ja ruokailussa pyritään noudattamaan turvavälejä. 
Isoja yhteistilaisuuksia ei järjestetä.
Yhteiskäytössä olevien laitteiden käyttöä vältetään, opiskelijoiden tulee kuljettaa oma tietokone päivittäin mukanaan.
4.  Käsi- ja yskimishygieniasta huolehtiminen 
Opiskelijat huolehtivat hyvästä käsihygieniasta itsenäisesti. Luokissa on käsienpesumahdollisuus sekä lisäksi ruokalassa käsien desinfiointipisteet molemmilla ruokalinjastoilla.
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/infektioiden-ehkaisy-ja-torjuntaohjeita/kasienpesu-ja-yskiminen
5.  Jos lukiossa todetaan koronavirustartunta
Jos lukiossa sattuisi koronatartunta, noudatamme tartuntataudeista vastaavan lääkärin ohjeistusta. Altistuneet oppilaat voidaan asettaa karanteeniin 14 vuorokaudeksi.