Siirry sisältöön Etusivu
3.9.2020

Sivistysosaston ohjeistus varhaiskasvatus ja esiopetus 10.8.2020 alkaen

Varhaiskasvatus ja esiopetus
1.   Varhaiskasvatukseen ei tulla oireisena 
Mikäli oppilaalla on koronavirukseen viittaavia oireita esimerkiksi yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet tai päänsärky, varhaiskasvatukseen ei saa tulla.
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/oireet-ja-hoito-koronavirus 
Oireisten tulee herkästi hakeutua koronavirustestiin. Mikäli testitulos on negatiivinen ja oireilu selvästi vähenemässä, voi varhaiskasvatukseen palata, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet.
Jos lapsi sairastuu päivän aikana, oireinen lapsi siirretään välittömästi erilliseen tilaan odottamaan huoltajaa 
2.   Riskiryhmään kuuluvat lapset
Mikäli lapsi tai lapsen perheenjäsenen kuuluu vaikean koronavirustaudin riskiryhmään, hoitava lääkäri tekee arvion, voiko lapsi osallistua varhaiskasvatukseen.  
3.  Tarpeettomia fyysisiä kontakteja vältetään  
Varhaiskasvatus järjestetään mahdollisuuksien mukaan niin, että ryhmiä ei sekoiteta tai yhdistetä keskenään.
Toiminnassa hyödynnetään mahdollisimman paljon ulkotiloja.
Isoja yhteistilaisuuksia ei järjestetä. 
Muiden kuin lasten ja varhaiskasvatuksen henkilökunnan oleskelua koulun tai varhaiskasvatuksen alueella tulisi välttää.  Lapsen ja perheen mahdollisuus tutustua koulun tai varhaiskasvatuksen toimintaan järjestetään väljyys- ja hygieniatekijät huomioiden.
4.  Käsi- ja yskimishygieniasta huolehtiminen 
Lapset ja aikuiset pesevät kädet aina tullessaan varhaiskasvatukseen sekä ennen lähtöä kotiin. Lisäksi kädet pestään aina ennen ruokailua ja ulkoa sisälle tullessa. Lisäksi kädet pestään aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen. Kädet kuivataan kertakäyttöisiin käsipyyhkeisiin. Jos käsiä ei ole mahdollista pestä, käytetään käsihuuhdetta. 
Aivastamisen ja yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttönenäliina, tai suu suojataan kyynärtaipeella. Kädet pestään tämän jälkeen. 
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/infektioiden-ehkaisy-ja-torjuntaohjeita/kasienpesu-ja-yskiminen 
5.  Siivous 
Kosketuspinnat kuten ovenkahvat, pulpetit ja pöydät, valokatkaisijat ja hanat pyyhitään päivittäin 
Yhteiskäytössä olevat välineet kuten näppäimistöt, tabletit, sakset ym. puhdistetaan säännöllisesti. Myös lelujen säännöllisestä puhdistamisesta huolehditaan.
 Lapselle tärkeän lelun saa tuoda varhaiskasvatukseen ja viedä kotiin päivän päätteeksi.
 6.  Jos varhaiskasvatuksessa todetaan koronavirustartunta
Jos varhaiskasvatuksessa todetaan koronatartunta, noudatetaan tartuntataudeista vastaavan lääkärin ohjeistusta.