bannerikuva
Etusivu / Ajankohtaista / Suunnitelmat keskustojen viihtyisyyden ja elävyyden kehittämiseen valmistuneet
Lapinlahti tiedottaa
26.3.2018  

Suunnitelmat keskustojen viihtyisyyden ja elävyyden kehittämiseen valmistuneet

Iisalmessa, Lapinlahdella, Sonkajärvellä ja Vieremällä on laadittu suuntaviivoja ja konkreettisia toimenpiteitä sisältävät suunnitelmat keskustojen viihtyisyyden ja elävyyden lisäämiseksi. Keskustojen palveluiden ja viihtyisyyden kehittämistyötä on tehty yhteistyössä kuntalaisten, alueella toimivien yrittäjien ja yhteisöjen sekä kuntien edustajien kanssa.

Neljä yläsavolaista kuntaa tarttuivat keskustojensa elinvoiman kehittämiseen vuoden 2017 alussa. Paikkakunnilla kerättiin mielipiteitä, toiveita ja kehittämisideoita keskustaajamien palveluista sekä viihtyisyydestä niin kuntalaisilta, kunnassa toimivilta yrityksiltä kuin kunnassa työn, vapaa-ajan tai muun asian merkeissä vierailevilta. Kyselyihin vastasi yhteensä 1 109 henkilöä. Koottua tietoa hyödynnettiin ja jatkotyöstettiin keskustojen kehittämistyöpajassa. Työpajassa oli mukana monipuolisesti eri tahoja kuten mm. yrittäjiä sekä nuorison ja senioreiden edustusta ideoimassa ja suunnittelemassa keinoja entistä parempien palvelujen ja viihtyisyyden lisäämiseksi keskustoihin. Keskustelujen, palautteiden ja työpajan tuotosten yhteenvetona kullekin kunnalle on nyt valmistunut keskustojen palvelujen ja viihtyisyyden kehittämissuunnitelmat.

”Kuntien elinvoiman kehittämisessä keskusta-alueiden laatu on yksi tärkeimmistä tekijöistä. Viihtyisä, turvallinen ja tapahtumia kuhiseva keskusta houkuttelee asukkaita ja vierailijoita, mikä luo edellytykset kaupallisten palvelujen kehittämiselle”, toteaa Aluekehittämistoimisto MDI:n Tommi Ranta. ”Ylä-Savossa neljä kuntaa ovat hoksanneet keskustojen merkityksen ja työstäneet nyt suunnitelmat omien keskustojensa viihtyisyyden ja palvelujen kehittämiseksi. Se vahvistaa pitkässä juoksussa kaikkein elinvoimaa”, Ranta päättää.

”Eri toimijoiden yhteen kokoaminen konkreettisten toimenpiteiden suunnitteluun on tukenut Iisalmen keskustan kehittämisyhdistyksen työtä, kertoo Mervi Narinen Iisalmen keskustan kehittämisyhdistys Iiden ry:stä. Kuhinaa keskustaan –hankkeen koordinoiman laajan yhteistyön pohjalta valmistunut yhteenveto osoittaa konkreettisia asioita, joita lähdetään viemään käytäntöön.”

Kehittämissuunnitelmat toteutettiin osana "Kuhinaa keskustaan, tapahtumamatkailua Ylä-Savoon" -hanketta. Kirjallisten tuotosten toteuttamisesta vastasi Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI. Yhteenvedot kehittämisyhteistyöstä ovat nähtävillä sivun alalaidassa liitteinä.

Tiedostot