Siirry sisältöön Etusivu
Kylänraittia
Mykkäläntie oli vielä 1940-1950-luvulla vilkas kauppakatu. Pubi-Tuurin paikalla oli alun perin 1940-luvun lopulla palanut Teuvo Kaikkosen leipomo ja kahvila. Nykyisessä rakennuksessa on ollut mm. Hannilan vaatekauppa. Kirjaston paikalla oli Veljekset Kettusen nahka- ja jalkineliike. Muita liikkeitä olivat Pietikäisen kellosepänliike, Siposen Kauppayhtiö, Purjesalon ja Penttisen kaupat. Tien päässä rautatien vierellä oli ja on edelleen Mykkälä ja Apula.
Opastaulun kuvassa, joka on noin 1930-luvun tienoilta, vasemmalla on Namus-Kustin, Kusti Jääskeläisen, myyntikoju toisen ”laahkan” vieressä. Nykyisen kirjaston alueella oleva kivitalo oli nahkuri Kettusen asuintalo ja nahkaverstaan myymälä. Oikealla näkyy Teuvo Kaikkosen leipomo ja kahvila.

Vuosikymmenien aikana kirkonkylällä on toiminut useita kahviloita ja kioskeja. Teuvo Kaikkosella oli leipomo ja kahvila, josta perheelle tuli pääasiallinen toimeentulo. Hän oli myös Halos-sukuun kuuluva taiteilija, mutta maalausharrastukselle ei liiennyt aikaa tarpeeksi. Hyväluontoisena hän lisäksi esiintyi monenlaisissa tilaisuuksissa laulajana tai puhujana.

Olipa kylällä 1930-luvulla pieni ”limonaditehdaskin”. Namus-Kusti, Kusti Jääskeläinen, valmisti kotonaan punaista limunaatia ja nekkuja. Myynnissä oli myös kesäisin kirkonmenojen jälkeen harvinaista herkkua, jäätelöä. Hänen pieni myyntikioskinsa, johon mahtui vain pari asiakasta, sijaitsi Kaikkosen kahvilaa vastapäätä.
 

raitti iso 1900 luvun alussa.jpg

Kylänraittia 1930-luvun tienoilta
Lapinlahti-Seura