bannerikuva
omakotitalonäyttely_180.jpg

Lapinlahden Alapitkällä järjestetään 10. -19.7.2015 Omakotitalonäyttely. Näyttelyssä pääsee tutustumaan omakotiasumiseen talonäyttelyalueella. Lisäksi näyttelyssä esitellään ajankohtaisia rakentamisen uutuuksia sekä asumiseen liittyviä palveluita ja tuotteita taloalueella ja koulukeskuksen tiloissa. Halosen Museosäätiö tuottaa Työväentalolle näyttelykokonaisuuden. Omakotitalonäyttely on koko perheen tapahtuma. Lauantait 11.7. ja 18.7. ovat ns. markkinapäiviä, jolloin paikalla on erikseen yhden päivän markkinakojuja.

Rakentamiseen, asumiseen ja kotiin liittyvien tuotteiden ja palvelutarjoajien lisäksi tapahtumaan ovat tervetulleita myös julkiset toimijat, yritykset tai yhdistykset. Alapitkän hyvän sijainnin vuoksi aivan 5-tien varressa näyttelyyn odotetaan saapuvan n. 10000 näyttelyvierasta.

Omakotitalonäyttelyn sivut
Väisälänmäki _ Morten Luns Madsen.jpg

Vanha sanonta Lapinlahdelta. Väisälänmäen kansallismaisemassa voi samota taiteilijoiden jalanjäljissä ja kiivetä näkötorniin 220 m korkuisella mäellä. Voit nähdä kuvia maalauksista, joita Eero Järnefelt sekä Pekka ja Antti Halonen Väisälänmäellä maalasivat.

Huuhkajan–Älänteen alue tarjoaa monen mielestä Lapin veroisia maisemia sekä kokemuksia turmeltumattomasta luonnosta. Huuhkajan kierroksen voit patikoida, mutta upeaan Tiilikkajokeen saat tuntumaa parhaiten melomalla… mielellään pari kertaa kaatuen. Kalaisa joki on 21 km pitkä ja sisältää 17 koskea.

(kuva: Morten Lund Madsen)

EemilH sisäkuva sini _180.jpg
Lapinlahtelainen Halosen taiteilijasuku rakensi suomalaista kulttuuria 1800- ja 1900- lukujen vaihteessa kuvataiteiden, taidevalun, musiikin ja käsityön aloilla. Heidän perintöään vaaliva Halosten Museosäätiö ylläpitää Eemil Halosen museota ja Lapinlahden taidemuseota. Ympärivuotinen näyt telytoiminta on jatkunut jo 1970- luvun puolivälistä saakka.

Halosista on lähtenyt liikkeelle paikkakunnan ”taiteellinen lumivyöry”: Kuvataidelukio, Portaanpään opiston kuvataidelinja sekä Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu. Perinteikkään Lapinlahden musiikki leirin isähahmo oli juuriltaan lapinlahtelainen säveltäjä Ahti Sonninen. 
Asutusmuseo Sanna Liimatainen_180.jpg
Alapitkän kylällä sijaitseva Suomen Asutusmuseo on oikealla paikkakunnalla. Lapinlahdelle asutettiin sotien jälkeen yli 2.000 karjalaista, mikä merkitsi kunnan väkilukuun yli 20 % kasvua. Alapitkän ortodoksinen tsasouna on ensimmäinen karjalaisten uusille asuinsijoille rakennettu ortodoksinen pyhäkkö. Tsasounan pihapiirissä sijaitsee karjalaisten asuttajan Veikko Vennamon muistomerkki, jonka veisti Herman Joutsen.

Talonpoikien herättäjä ja erämaan profeetta Paavo Ruotsalainen syntyi ja asui pitkään Lapinlahden nykyisen kunnan alueella. Hän syntyi Alapitkän Tölvällä 1777, asui kolmessa paikassa Varpaisjärven alueella 1787–1815 ja löysi sieltä vaimokseen Riitta Ollikaisen. Paavon ja Riitan muistoksi vaalitaan Koskenniemen seuratupaa.
Taidevalua_180.jpg

Monipuolista pientä ja keskisuurta yritystoimintaa löytyy varsinkin mekaanisen puuteollisuuden ja keittiökalusteiden alalta Lapinlahdelta.

Taidevalu, eräs Suomen harvinaisimpia yritysmuotoja, syntyi Lapinlahdella vuonna 1918. Taidevalimoyrittäjät ovat vaihtuneet, mutta perinne elää. Edelleen veistoksia valetaan pronssiin Lapinlahdella, jossa suurin osa maan julkisista pronssiveistoksista on valmistunut.

Peruspalvelut toimivat lupsakkaan sanailun siivittämänä. Harrastusmahdollisuuksia tarjoavat monipuoliset liikuntapalvelut sekä mm. Kaskikuusen kansalaisopisto, Kaskikuusen kansanpelimannit, monet kuorot, Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu ja Lapinlahden Nuorisoteatteri.

Lapinlahden kirkko_180.jpg

Sanonta tietää, että jos tulet Lapinlahdelta, tulet puukirkolta, ja jos menet Varpaisjärvelle, menet kivikirkolle. Nämä F.A. Sjöströmin (1880) ja Josef Stenbäckin (1904) suunnittelemat uljaat rakennukset ovat itseoikeutetusti Lapinlahden ja Varpaisjärven kylien tunnetuimmat kohteet.

Kun perinteinen hiihtotapahtuma Paulintaival hiihdetään maaliskuun 2. sunnuntaina, hiihtosuunta on puukirkolta kivikirkolle ja aina Tahkovuorelle asti. Tapahtuma on saanut nimensä viime sodissa haavoittuneen maastohiihdon maailmanmestarin Pauli Pitkäsen mukaan.

(kuva Saija Keränen)

Aukioloajat

Asematie 4
73100 Lapinlahti

Avoinna ma-pe klo 8.00-15.30
Virastossa noudatetaan liukuvaa työaikaa.

Keskus 017-272 000

Suorat puhelinnumerot löytyvät Yhteystieto-sivulta

Menestystarinat