Varpaisjärven kotiseutumuseo sekä Hevosajoneuvomuseo Hepola

Varpaisjärven kotiseutumuseo sekä Hevosajoneuvomuseo Hepola

Museo on avoinna kesäisin. Museoilta järjestetään heinäkuulla Varpaisviikon yhteydessä. Lisäksi museolla järjestetään lapsille teema- leikki- ja askartelupäiviä. Ilmoitamme tarkemman ohjelman kunkin kesän alussa ja tapahtumailmoituspalstoilla.

Kotiseutumuseo kertoo Varpaisjärven historiasta: esillä on vanhoja työkaluja, kalastusvälineitä ja käsi- ja kotitaloustyöesineitä Varpaisjärveltä. Museoon on myös koottu vanhaa koululuokkaa esittävä näyttely. Museo sijaitsee kunnan ensimmäisessä kansakoulussa, jossa entisajan kouluajan näyttely on oikealla paikallaan. Koulurakennuksen toisessa päädyssä sijaitsee opettajan asunto, joka koostuu keittiöstä ja kamarista.
Varpaisjärven ensimmäinen koulu on siis toiminut useissa eri käyttötarkoituksissa ennen museokäyttöön ottoa. Kouluna toimiessaan rakennuksessa sivistettiin ja opetettiin lapsia. Sota-aika rakennus puolestaan toimi sotilaiden ja kuntalaisten hätätilamajoituksena. Rakennuksen värikäs käyttöhistoria kertoo Varpaisjärven historian vaiheista.

Koulurakennuksen lisäksi museon pihassa on lisäksi pajarakennus ja vinttikaivo sekä Paavo Ruotsalaisen asuinsijoilta Huhtamäestä siirretty tuulimylly.

Yhteystiedot:
Osoite: Museontie 11, 73200 Varpaisjärvi
Puh. 017 272 000/matkailuasiat

Avoinna heinäkuussa ti-su klo 9-14

Oppimateriaalia koululaisille

Kaikki oppijat ovat lämpimästi tervetulleita Varpaisjärven kotiseutumuseoon! Olemme valmistelleet tämän oppimateriaalin, jonka pohjalta voit suunnitella oman ryhmäsi tai luokkasi vierailun. Jos haluat jakaa muiden käyttöön itse valmistelemasi materiaalin, voit lähettää sen kulttuurisihteerille lisättäväksi tälle sivulle. Tutustu liitteisiin.