Siirry sisältöön Etusivu
Aino ja kirjasto

Aino, Kaarlo Haltia 1895

Kirjaston sisäpihalla on Kaarlo Haltian Aino-veistos. Kaarlo Haltia oli Janakkalasta kotoisin ja opiskeli Helsingissä ja Pariisissa. Hän oli aikanaan erittäin arvostettu kuvanveistäjä ja Pariisin maailmannäyttelyssä 1889 Haltia sai korkeimman arvolauseen. 

Veistos paljastettiin alun perin taidemuseon taidepuistossa vuonna 1983, jolloin vietettiin Kaarlo Haltian syntymän 120-vuotisjuhlaa. Patsas siirrettiin uuden kirjastotalon valmistuttua keskeisemmälle paikalle kirjaston edustalle. Haltia oli realismin ja kansallisromantiikan ajan taiteilija. Hän sai Aino-patsaasta valtionpalkinnon 1895 ja patsas on Ateneumin kokoelmissa.

Patsaan Aino katsoo järvelle synkin ajatuksin.
Patsas kuvaa Kalevalan Ainoa, jonka veli Joukahainen häviää kilpalaulannan vanhaa ja viisasta Väinämöistä vastaan ja joutuu näin loihdituksi suohon. Suosta päästäkseen Joukahainen lupaa sisarensa Ainon Väinämöiselle vaimoksi. Aino kuitenkin kauhistuu kuullessaan joutuvansa vanhan miehen vaimoksi. Ainon alakuloisesta ilmeestä voi päätellä, että tässä Aino varmaan miettii, valitseeko hän kuoleman ennemmin, kuin epämiellyttävälle kosijalle menemisen ja hukuttautumisenhan Aino lopulta kohtalokseen valitsee.

 
Kirjasto ja tähtitaivas
Lapinlahden kirjasto on jyväskyläläisen Arkkitehtitoimisto Olavi Norosen suunnittelema rakennus, joka valmistui 1992.  Noronen on suunnitellut myös kunnantalon ja Jussinpihan palvelukeskuksen. Kirjastorakennuksen nimi on Maailman kuva. Rakennuksessa sisääntulo korostuu, kuten yleensäkin Norosen rakennuksissa. Sisääntulon yllä on hieno tähtitaivas-sommitelma, jota usein ei tule katsoneeksikaan. Myös sisällä on maailmaan ja planeettojen kiertoratoihin liittyviä koriste-elementtejä.

Kirjasto herätti aikanaan hieman ihmetystä ja närkästystäkin moderniudellaan heti perinteisen puukirkon vieressä, mutta kaunis vaalea rakennus sopii siihen erinomaisesti. Kirjaston sisätiloissa on runsaat taidekokoelmat sekä näyttelytila Aniara, jossa on lähes joka kuukausi vaihtuva näyttely.
Kirjastossa on myös Kaskikuusen kansalaisopiston tiloja.