Kunnantalon aulassa on prof. Raimo Puustisen upea lasimaalaus Fuuga Savonia 1982-83, joka on suunniteltu nimenomaan tähän tilaan.
Puustisen vuosia vienyt työ pystytettiin uuden virastotalon aulaan maaliskuussa 1983.
Kunnanhallitus päätti kunnanvaltuuston 100-vuotisjuhlakokouksessa 1974 hankkia Halosten taiteilijasuvun kunnioittamiseksi taideteoksen. Vuonna 1979 järjestettiin viiden taiteilijan kutsukilpailu, jonka voitti prof. Raimo Puustinen. Puustinen oli lapinlahtelaisille tuttu, koska hän vietti 1970- ja 1980 -luvuilla kesiään Väisälänmäellä.
Puustinen ihaili kovasti Joonas Kokkosta ja hänen teostaan ”Viimeiset kiusaukset”, ja näin Puustisen teokselle kehittyi loppujen lopuksi jykevästä ja dynaamisesta musiikista lainattu nimi ”Fuuga Savonia”. Fuuga merkitsee teeman laajentamista ja sopiikin erittäin hyvin kuvaamaan teosta. Teoksen ja Lapinlahden teeman voi ajatella laajenevan kaskipälvestä kunnaksi – siinä on kasvun idea.
Lasimaalaus koostuu kolmesta teemasta:
Alin osa kuvaa Telppäsniityn herätystä v. 1796 ja se on jaettu kolmeen osaan ”Matkalla”, ”Crecendo” (voimistuen) ja ”Tyyntyy iltaan”. Vasemmalta reunalta lähtien kuvissa kuvataan, kuinka työväki on matkalla heinäpellolle, jossa he sitten kokevat ihmeen - kuin suuri käsi olisi painanut heidät maahan ja he pitivät tätä Pyhän Hengen ilmestymisenä. Niityllä koettiin myös kielilläpuhumista ja näkyjen näkemistä. Viimeisessä ruudussa päivä painuu iltaan ja ihmiset palaavat arkipäivän askareisiinsa.
Seuraava osa eli ”Sodan harmaa raita” kuvaa sotaa ja evakkovuosia. Maalauksessa ovat selkeästi nähtävissä tyhjät, kylmät kotiliedet, evakoiden sekasortoinen lähtö Karjalasta, sodassa kaatuneet miehet ja hevoset, karjan kuljetukset ja sodan melske. Sotien jälkeen Lapinlahdelle sijoitettiin 2000 evakkoa Salmin ja Suistamon pitäjistä ja kunnan väkiluku nousi 10 000:sta 12 000:een.
Ylin ja laajin osa ”Heinäpouta” kuvaa nykypäivää ja sodan jälkeistä jälleenrakentamisen kautta. Teoksessa on nähtävillä heinäpellolle kiiruhtava perhe, rautatien tasoristeysmerkit, läheisestä Onkivedestä antavat reimarit ja laivat viitteitä, Lapinlahdelle ominaiset Valion tehtaan piiput ja kirkon torni löytyvät siitä myös, ja monet muut yksityiskohdat. Harakoita esiintyy myös Fuuga Savoniassa, kuten Puustisen kuvittamassa Juhani Ahon Rautatie-teoksessakin. ”Heinäpouta”-osan väritys ja tunnelma ovat valoisat ja toiveikkaat.
Tämän neljä metriä korkean ja kolme metriä leveän teoksen pystytys ja asennus metallikehyksiin vei kolme päivää. Materiaalina on käytetty ranskalaista käsin puhallettua antiikkilasia ja se on toteutettu H. Wuorion lasimaalaamossa Helsingissä.
Taiteilija on itse sanonut teostaan katsoessaan: ”Taiteilijan on aina oltava matkalla, mutta kuljettava eilinen mukanaan”. Hän on sanonut teoksestaan myös ”Olen yrittänyt tavoittaa Savon sydämen” ja siinä hän on todella onnistunut.
