Siirry sisältöön Etusivu
Sankarihaudat ja muistojen polku

Sankarihautojen alue perustettiin vapaussodan aikana. Sankarihaudan muistomerkki ”Lunastus” on kuvanveistäjä Reino Puustisen suunnittelema. Muistomerkki paljastettiin 1967. Vapaussodan muistomerkki on Eva Kalervon suunnittelema ja se paljastettiin 1921.

Arkkitehti Arja Liukkonen suunnitteli kirkon viereisen Muistojen polun, johon tuotiin lakkautettujen kyläkoulujen Pro Patria -muistolaatat. Polku on kunnianosoitus isänmaan puolesta kaatuneille ja kadonneille. Tämän tyyppinen Muistojen polku -toteutus on harvinainen Suomessa. Muistojen polku paljastettiin seurakunnan 100-vuotisjuhlapäivänä 3.10.2010. 

Vapaussotaan Varpaisjärveltä lähti yhteensä 194 miestä, joista kolme kaatui ja seitsemän haavoittui. Talvi- ja jatkosodassa kaatui 164 varpaisjärveläistä. Varpaisjärvi-kirjan mukaan sankarihautaan on haudattu kaikkiaan 185 miestä. Varpaisjärvi koki sodassa raskaita tappioita, sillä sodissa menehtyneiden osuus Varpaisjärven väkiluvusta on korkeampi (3,6 %), kun koko maan keskiarvo (2,2 %).
Sota-aikana seurakuntatyöhön löi raskaan leimansa kuolinviestien vieminen omaisille. Toisaalta voidaan kuitenkin todeta, että siinä tilanteessa papin tuoma evankeliumin sana oli ainut, jolla omaisia voitiin lohduttaa. Varpaisjärven kirkkoherrana toimi tuolloin (1934-1958) Tuomo Tuovinen .